Ännu mer om vårdplatser

I kväll hade ABC ett inslag om vårdplatserna på Karolinska sjukhuset, där de återanvände en intervju med mig som det gjorde tidigare i veckan.

Hur sjukhusen och landstinget ska få tillgång till fler vårdplatser  har jag skrivit om tidigare. I debatten framhålls ibland att vi borde satsa mer pengar på vården. Det gör vi också. Bland annat satsar vi på fler geriatrikplatser.

När det gäller Karolinska sjukhuset har de varit framgångsrika i att effektivisera sin verksamhet och få ordning på ekonomin och har ett kraftigt positivit resultat för 2010. Det ger en stabil grund att stå på i det fortsatta arbetet att utveckla vården.

4 Comments, RSS

 1. Gunilla Bohlin 20 februari, 2011 @ 08:34

  Anna,
  När jag hörde din kommentar på TV i kväll tänkte jag att nu har jag röstat på folkpartiet för sista gången! Min reaktion handlar inte primärt om Karolinska utan alla Stockholmssjukhus. Det måste bli fler vårdplatser – inte bara inom geriatrik. Akutsjukvården måste få mer resurser – det sliter oerhört på personalen med situationen som den är nu och patienterna får ofta inte rätt vård. Det sjukhus jag bäst känner till är Danderyd och där har det ju också varit flera krisfall som uppmärksammats. Jag är jätteglad att pressen, främst DN hittills, äntligen tagit tag i detta.
  Hälsningar,
  Gunilla Bohlin

 2. Anna Starbrink 20 februari, 2011 @ 09:46

  Hej Gunilla!
  Jag delar helt din uppfattning att det måste till fler vårdplatser på akutsjukhusen. Detta har jag förstås också sagt till media, men i kvällens inslag klippte de bara en liten del av vad jag sagt.

  Jag menar att vi måste få till fler vårdplatser och det arbetet måste ske både genom att sjukhusen själva gör insatser och det arbetet pågår för fullt. Bland annat har både Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus öppnat nya plstser under senare tid. Men det behövs också politiska beslut. Vi tillför bland annat mer resurser till geriatriken så att fler ska kunna komma dit, istället för att ligga på akutsjukhusen om det inte är nödvändigt. Vi har även avsatt medel för att öka tillgängligheten. Under våren kommer vi också att fatta beslut om viktiga investeringar som kommer att öka kapaciteten i vården.

  En del har i debatten framfört att vårdplatsbristen beror på att det inte finns pengar i vården. Jag anser att varje skattekrona ska användas på bästa sätt. Glädjande nog visar flera sjukhus överskott i sina ekonomiska resultat för 2010. Det gör att de har ett hyggligt utgångsläge för att fortsätta utveckla vårdens kvalitet och tillgänglighet. Det var det budskapet jag ville få fram i intervjun i ABC.

  Läs gärna mina övriga blogginlägg om vårdplatser också.

  Med vänliga hälsningar
  Anna Starbrink

 3. Pingback/Trackback

  21 maj, 2011 @ 08:14 Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*