Autism, vaccination och vetenskap

En rättsprocess där frågan om autism som resultat av vaccination prövats har fått sitt slut. Föräldrarna som drivit processen i sin sons namn mot försäkringsbolaget Trygg-Hansa förlorade. De menade att sonens autism orsakats av vaccinationer som han fått genom barnhälsovården. Trygg-Hansa menade å andra sidan att autismen är medfödd och därmed ska ett undantag i försäkringsreglerna tillämpas som gör att han blir utan ersättning. Domen resulterade i att pojken blev skyldig att betala för försäkringsbolagets rättegångskostnader som uppgick till mer än ca 800 tkr. Dock meddelade Trygg-Hansa att de inte kommer att kräva in pengarna. Mer om detta kan man läsa i DN.

Det finns mycket som är intressant med detta, tycker jag. För det första slås det i domen fast att det inte finns några vetenskapliga bevis för att den vaccin pojken fått har något samband med autism. Det är ju skönt. Nu hoppas jag de föräldrar som oroats av de påstående som gjorts om samband mellan vaccination mot allvarliga sjukdomar och autism nu kan känna trygghet i att låta vaccinera sina barn, så att de slipper drabbas av sjukdomar som borde höra hemma i förgången tid. 

För det andra visar historien att man som förälder ska tänka noga efter innan man drar igång rättsprocesser åt sina barn. Man riskerar annars att skuldsätta barnen för lång tid och därmed ge dem en riktigt usel start i livet. Jag tycker också det är intressant att Trygg-Hansa avstår från att kräva ersättning för rättegångskostnaderna. Jag förmodar att det trots allt är en bra investering i sitt varumärke att inte jaga autistiska människor genom livet för att få in pengarna, men jag tror inte vi ska förlita oss på samma generös behandling i alla lägen.

Bakgrunden till föräldrarnas processande är, förmodar jag, den omstridda studien som pekat på ett samband mellan vaccin och autism. 1998 publicerade den brittiska forskaren Andrew Wakefield en studie i tidskriften the Lancet som pekade på en koppling mellan vaccin och autism. Studien har sedan dess varit mycket omdiskuterad och nu har tidskriften beslutat att dra tillbaka studien efter att det konstaterat att flera uppgifter i studie varit felaktiga. Läs mer i Dagens Medicinthe Guardian .

När jag senast var i London 2009 noterade jag den pågående affischkampanjen som gick ut på att få föräldrar att vaccinera sina barn mot mässlingen. Med förfärande bilder på barn som drabbats av sjukdomen försökte man förmå fler att vaccinera sig. Andrew Wakefields studie har bidragit till att mässlingen blossat upp i England till stor skada för de barn som drabbats. Hans idéer tycks inte ha fått lika starkt fästa i Sverige, även om det finns en grupp föräldrar som avstår från att vaccinera sina barn av rädsla för att de ska drabbas av autism Det är utmärkt att det nu är klarlagt att det inte finns några vetenskapliga belägg för att vaccin skulle leda till autism. Hoppas alla därmed låter vaccinera sina barn.

Jag hoppas också att vaccin mot den obehagliga sjukdomen vattkoppor snart kommer att bli en del av det allmänna vaccinationsprogrammet som erbjuds alla barn i Sverige. I andra länder, t ex USA, har barn vaccinerats mot denna i flera år. I Sverige pågår diskussionerna om detta. Mer om vaccinet hos Smittskyddsinstitutet.

7 Comments, RSS

 1. Falskt vittnesbörd förnekar Dr Wakefield försvar på MMR GMC häxjakt 20 februari, 2010 @ 03:42

  En första ändrade Klagomål från 21 amerikanska och brittiska autism och vaccin säkerhet organisationer opinionsbildning mot Drs. Horton, Salisbury, Zuckerman, Pegg och Rutter och hävdade bland annat att de gav falska uppgifter och vittnesmål som åklagarens vittnen i ärenden av General Medical Council (GMC) har gjorts 27 januari, London. De falska vittnesmål om de två kärnfrågor (påstådda intressekonflikter och oetiskt forskning) har oåterkalleligt skadat förfarandet mot Drs. Wakefield, Walker-Smith och Murch, och berövat dem en rättvis rättegång.
  hela klagomål kan läsas här …

  http://www.rescuepost.com/files/100120—gmc—first-amended-complaint-1.pdf

  Se Dr Evan Harris SM i bakgrunden

  http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/mps-expenses/5418881/MPs-expenses-You-help-pay-for-flat-then-parents-buy-it.html

  Robert F. Kennedy Jr undersöker regeringen mörkläggningen av en kvicksilver / autism skandal.CDC, FDA, WHO och läkemedelsföretagen har varit inblandade i en massiv vilseledande av allmänheten i syfte att säkerställa fortsatt lönsamhet. Min förhoppning är att detta kommer att motivera fler människor att börja självständigt undersöka dessa företag och relationer mellan dem som söker ute på hälsan hos vår befolkning och de som står dra nytta av vår sjukdom.Detta är inte avsett att främja en anti-vaccin agenda, bara underlätta en bredare diskussion om säkerhet, timingen och risk / belöning för våra ”rekommenderade” vaccinationen. ————– Aldrig tvivlar på att en liten grupp av eftertänksamma, kan engagerade medborgare förändra världen. Det är faktiskt det enda som någonsin har.

  http://video.google.com/videoplay?docid=1419999256011826335&ei=36x4S7SjGIicqQPYltikBw&q=robert+kennedy+vaccine&hl=en&view=3&dur=3#

 2. Martin 20 februari, 2010 @ 09:57

  På tal om kvicksilver i vaccin (vilket för övrigt är lika korrekt som att säga att vi har klor på maten när vi saltar den) som autismkälla så har man tagit bort kvicksilverföreningen ur vaccin i USA, men det har inte öht påverkat hur många som utvecklar autism… Kan ett påstående om ett sammanhang bli mer avfärdat än så?

 3. Anna Starbrink 21 februari, 2010 @ 09:31

  Jag är väldigt glad att det nu blivit tydligt att det inte finns något bevisat samband mellan vaccin och autism. Hoppas att alla andar småbarnsföräldar nu tar till sig detta och ger ungarna vaccin. De som vill bevisa ett samband bör kanske börja med att plocka fram belägg för detta, snarare än att misstänktliggöra de som försökt sig på en lite grundliga granskning än vad forskarna uppenbarligen orkade med för tolv år sedan. Plocka fram vetenskapliga belägg!

  När det gäller kvicksilver så är det ju en så försvinnande liten mängd och de som tror att detta ger katastrofala följder bör se upp. Halten kvicksilver vi får i oss bara genom att leva vanliga vardagliga liv är över tiden så fantastiskt mycket större. Inte mycket tyder på att vi far ruskigt illa av detta.

  • g 6 januari, 2011 @ 10:31

   halten vi får i oss genom vardagliga liv är i en annan förening och inte direkt i blodomloppet. du tog ingen hänsyn mot det, dessutom har du inte mätt halterna heller. det är förbjudet att ha i medicin. vaccinationer har undantag bara. ta reda mer fakta själv varför det är så.

 4. Linda Svensson 13 april, 2010 @ 08:16

  Men snälla, öppna ögonen och forska lite kring ämnet själv! Tror du att så många föräldrar har fel?? tror du verkligen att det är en slump att så många fullt friska barn insjuknar eller dör i samband med vaccinationer? Den forskning som vi får ta del av är ju vinklad för att få oss att gå på deras skitsnack. Det är ju läkare och forskare i högt upsatta positioner som får komma till tals. Dessa jobbar för staten och har ett intresse av att skydda dem. Det är enbart pengar det handlar om. Vakna upp och inse att hälften av jordens befolkning lever i fattigdom, tror du verkligen då att makteliten bryr sig om att våra barn håller sig friska?? Ta USA som exempel där dem har ett mycket bredare vaccinationsprogram. Det är väldigt naivt att tro att USAs regering skulle bry sig om sitt folk. Där lever mer än hälften av befolkningen under 2 dollar om dagen. Men vaccin ska alla ha, för vi bryr oss så mycket om vårt folk!!! det är löjligt! Inse att det handlar om pengar och propaganda. och när du helt urskiljningslöst sitter och skriver en blogg som denna så sitter du och propagerar något som förstör så många människors liv. Att du går på deras skrämselpropagand och lögner. Allt är manipulerat och vinklat i media. Tro inte på det du läser även om dem påstår att det är vetenskapligt bevisat. Det är statliga instanser som står för den mesta av den forskning vi får ta del av. Andra oberoende forskare som hävdar annat släpps oftast inte fram. Det är därför internet är så bra. Låt internet bli en plats för upplysning. Inte missvisande propaganda.

 5. Anna Starbrink 14 april, 2010 @ 02:34

  Lägg fram några sorts fakta baserad på vetenskap som stöjder din åsikt så ska jag gärna ta del av detta och självklart vara öppen i sinnet. Men tills dess förlitar jag mig på den kunskap som faktiskt finns idag och som visar hur betydelsefull vaccination är.

 6. Homeopaten 29 juli, 2010 @ 10:49

  Studie som visar att barn med autism har samma förändringar i hjärnan som försöksapor får, när de vaccineras.

  http://homeopaten.bloggsida.se/diverse/vaccin-ger-skador-i-hjarnan-som-liknar-de-hjarnforandringar-autistiska-barn-har-visar-vetenskaplig-studie-forskning

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*