Bästa sjukhusmaten

I fredags tog jag tåget till Nyköping för att träffa min partikamrat Thomas av Bjur som är landstingsråd i Södermanland. Han och några av hans kollegor och medarbetare i landstinget i Södermanland tog emot mig för att berätta om hur de arbetar med sjukhusmåltiderna. Jag var förstås förväntansfull eftersom jag hört mycket gott om deras arbete. Och jag blev inte besviken. Tvärt om. Engagemanget för att servera patienterna den bästa maten gick inte att ta miste på.

Maten lagas på plats på de flesta sjukhusen och uppskattas av patienterna. En hel den energi läggs på mötet med patienten och på att skapa en bra måltidssituation. Mycket av deras tankar är sådant som jag vill se också i Stockholm. Deras beskrivning av arbetssätt och förhållningssätt speglar rätt väl den vision för mat och måltider i vården som antagits i Stockholms läns landsting. Läs mer om Sörmlands landsting och deras arbete med mat och måltider i vården här.

Thomas af Bjur och jag i ett gnistrande vackert och kallt Nyköping

Thomas af Bjur och jag i ett gnistrande vackert och kallt Nyköping

godispåsar

Fina praliner serverades på sjukhuset på Nyårsafton. Tursamt nog fanns några kvar även vid vårt besök…

lasarett

Vi besökte Nyköpings lasarett där vi både fick lära oss mer och dessutom äta lunch.