Dansk sjukhusmat

Idag har vi besökt två sjukhus i Köpenhamnsområdet. Först Hvidovre hospital, som blivit uppmärksammat för sin a la carte-restaurang där patienten väljer mat från en meny och får den levererad när man själv önskar via ett sinnrikt transportsystem.

Menyn byts två gånger om året, och för närvarande erbjuds allt från frikadeller och hakkebøf till brässerad kalvbog och pannkakor. Samt tillbehör: sallader, såser, bröd osv. Kökschefen Palle Erbs berättade att patienterna är nöjda med maten, vilket inte minst visas av att svinnet är så litet.

20110915-182415.jpg
Palle Erbs visar runt oss i Hvidovres sjukhuskök.

Herlev hospital har de arbetat med en annan modell, som riktar sig till de patienter som har stort behov av näringsrik mat men ofta försämrad aptit, t.ex. äldre personer och cancerpatienter. Konceptet ”Herlevs härligheter” bygger på relativt små portioner av riktigt vällagad och välsmakande mat. Patienten väljer själv ur en meny vad han eller hon vill äta, och eftersom varje måltid är näringsmässigt väl sammansatt spelar det inte någon roll vilken man väljer – om du har dålig aptit och bara kan få i dig en efterrätt så blir ditt näringsbehov ändå tillgodosett.

20110915-182432.jpg
En lunch på Hvidovre redo att levereras till patient.

Vi bjöds på Herlevs härligheter till lunch och jag kan intyga att det är en välsmakande upplevelse. Medarbetarna på Herlev verkar mycket engagerade och intresserade av måltidsfrågor, vilket märks i patientmätningarna – hela 90 procent av dem som fått smaka på maten i Herlev är nöjda!

20110915-182455.jpg
Äppelkaka till efterrätt – ett gott exempel på Herlevs härligheter!

Besöken på de danska sjukhusen var verkligen intressanta och lärorika. Jag tror att vi alla fick med oss insikter och tankar kring hur man kan arbeta med sjukhusmaten så att måltiden blir en höjdpunkt på dagen för patienterna. I morgon väntar mer inspiration, då besöker vi sjukhuset i Kristianstad.

5 Comments, RSS

 1. Pingback/Trackback

  1 oktober, 2011 @ 06:45 Svara

 2. Pingback/Trackback

  2 december, 2011 @ 09:15 Svara

 3. Pingback/Trackback

  12 juni, 2012 @ 08:43 Svara

 4. BoringCity 15 januari, 2014 @ 11:13

  Ja, det är ju mycket märkligt att vi i Sverige är så långt efter (eller före kanske nyliberalerna tycker) med Sodexolevererade centralköksförpackningar i svart plast som microkickas vid servering.

  Att patienter behöver näring för att tillfriskna är väl inte en direkt överraskning.

  ”Det kanske det mest spännande av allt är att det inte har blivit dyrare, utan tvärtom.

  – Kostnaderna för maten har blivit billigare eftersom svinnet har minskat. Vi lagar ju bara mat som beställts av patienten. I dag är kostnaden för en portion ofattbart billig, 20 dkr, (ungefär 26 Skr), berättar Torben Mogensen.

  Uppmärksamheten kring förändringen av sjukhusmaten har varit stor och studiebesöken från andra sjukhus har avlöst varandra.”

  http://www.sjukhuslakaren.se/2010/10/27/har-har-patienterna-100-ratter-att-valja-mellan/

  • Anna Starbrink 15 januari, 2014 @ 11:56

   Ja, Danmark är en förebild. Jag är förstås glad att vi nu har beslut på plats om flera nya sjukhuskök i Stockholm. Det blir ett lyft för maten. Lika viktigt är det att sjukhusen också utvecklar måltidens helhet – hur matens serveras, hur måltidsmiljön ser ut och hur patienterna bemöts. Glädjande nog möter jag många engagerade medarbetare som jobbar med detta.

   Med vänlig hälsning

   Anna Starbrink

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*