Därför skriver jag på uppropet om rätt till vård

I maj 2011 presenterades ett förslag om förbättrade möjligheter till vård för papperslösa. Sedan dess har inte mycket hänt. Nu har 46 olika organisationer gått samman i ett upprop för att regeringen ska skicka utredningen på remiss.

Det kan låta som ett blygsamt krav, men är en förutsättning för att det här arbetet ska rulla vidare. Därför skriver jag, tillsammans med flera landstingspolitiker från Folkpartiet, självklart under uppropet. Folkpartiet har länge velat förbättra villkoren för papperslösa, och vi har drivit på i regeringen för att utredningen ska bli av. Därför gladdes jag i våras när det verkade som att regeringen kommit överens i den här frågan (läs här).

Men nu gäller det att arbetet inte stannar upp. Att man är papperslös ska inte innebära att man är rättslös. Regeringen får inte tappa tempo i den här frågan – skriv gärna på uppropet du också!

Fler som bloggar: Birgitta Rydberg

2 Comments, RSS

 1. Nicke 14 november, 2012 @ 12:53

  Hej!

  Din åsikt är väldigt empatisk, det skall du ha en eloge för. Jag instämmer dock inte helt med ditt inlägg.

  Jag motsätter mig egentligen inte att de har rätt till akutsjukvård. Man kan inte låta en sjuk eller skadad människa ”ligga och dö” utan måste hjälpa oavsett ursprung mm.

  Men. Dessa människor är här illegalt. Hur de livnär sig kan man ju för det första diskutera…och inte betalar de skatt eller bidrar till den välfärd, sjukvård mm. som de enligt dig/er har rätt till.

  Dessa människor får alltså en slags förtur och ockuperar vårdplatser som ”svenskar” som kanske jobbar, betalar skatt mm. skulle haft. Svenskar får stå ut med längre vårdköer mm. för att människor som är här illegalt skall ha gratis sjukvård. Detta sticker i ögonen, inte bara på mig utan nog på väldigt många i vårt land.

  Dessutom kan jag inte för mitt liv begripa varför läkare/vårdcentraler inte får rapportera dessa människor som som sagt är här illegalt.

  Skall jag jobba som en träl, betala skatt och vara en laglydig och god samhällsmedborgare och betala deras sjukvård, dessutom kanske på bekostnad på min egen möjlighet till vård och mina nära och käras vård om jag eller de skulle bli sjuk/sjuka eller skadad/skadade?

  Att förbättra villkoren för papperslösa är ju som att ropa ut ”kom till Sverige, ni behöver inga papper, ni får fri sjukvård och ingen får lov att anmäla er”. Sänder det rätt signaler?

  Med vänliga hälsningar!

  Nicke

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*