Får man skoja om Downs?

Tv-serien Family Guy  har sonen ha en date med en flicka med Downs Syndrom. Hon säger att hon är dotter till Alaskas förra guvernör. Detta har upprört Sarah Palin, som ju är just Alaskas förra guvernör och dessutom har en liten son med Downs Syndrom. Hon angrep tv-showen på sin Facebooksida. Snabbt gick då skådespelerskan Andrea Fay Friedman, som själv har Downs syndrom ut media med följande kommentar, som ju inte precis tyder på att hon ångrar sin medverkan i tv-programmet…

I guess former Governor Palin does not have a sense of humor. I thought the line “I am the daughter of the former governor of Alaska” was very funny. I think the word is “sarcasm”. In my family we think laughing is good. My parents raised me to have a sense of humor and to live a normal life.

My mother did not carry me around under her arm like a loaf of French bread the way former Governor Palin carries her son Trig around looking for sympathy and votes.

Själv tycker jag att scenen i Family guy är rätt rolig. Flickan uppfostrar sitt manliga sällskap och talar om hur han borde uppföra sig. Det är hans, snarare än hon, som framstår som underlig.

I Sverige har vi också haft en diskussion, om än mindre politiskt laddad, om hur man får skildra människor med utvecklingsstörning. Det var i ICA:s reklam som en ung praktikant med Downs Syndrom plötsligt dök upp. Han visade sig vara både smart och rolig när han effektivt pekar ut vilka det är som beter sig underligt på ICA – det vanliga ICA-gänget förstås som inte kan låta bli att ge luft åt sina fördomar.

Jag gillade reklamen, eftersom den satte ljuset på människors fördomar. Andra var inte lika förtjusta. Dessutom är det intressant att ICA i sin kommersiella bedömning kom fram till att det vore bra för affärerna att visa en skådespelare med Downs Syndrom. Det säger också något om vår samtid.

Personligen har jag en del erfarenheter av personer med utvecklingsstörning. Mina barns kusin, Klas, har Downs syndrom. Klas är en fantastisk personlighet. Det finns förstås mycket som är annorlunda med honom i jämförelse med den rådande normen. Men i grund och botten är han inte så olika mina barn, men han är på något sätt väldigt mycket mer. Han är som han är. Socialt begåvad, optimistisk och kreativ med en särskild talang för skådespeleri.

Jag hoppas att det faktum att människor med downs syndrom numer syns inte bara i reklam, utan i populära tv-serier som I en annan del av Köping, i kritikerrosade teaterföreställningar och så vidare gör att våra fördomar kan minska och vår förståelse för hur ett liv med Downs syndrom kan gestalta sig. Jag tror att uppmärksamheten kring Downs syndrom är bra för Klas och jag tror att det kan göra hela samhället lite mjukare för oss alla.

Själv är jag också engagerad i frågor om alla människors rätt till delaktighet och frihet, även de som har någon form av funktionsnedsättning. Det är i  grund och botten just detta som mitt uppdrag som ordförande i färdtjänstnämnden handlar om.

SvD berättar också om Palin/Family guy-affären.

2 Comments, RSS

 1. Nisse 24 februari, 2010 @ 01:07

  Klart man får, se på Glada Hudik ensemblen tex, de skämtar ju om sig själva hela tiden. Fantastiska personligheter med olika funktionshinder. Sinne för humor, det har sällan de som inget vet, inget kan, men vill ha all makt.

 2. Anna Starbrink 24 februari, 2010 @ 01:20

  Hej Nisse!
  Tack för kommentaren. Visst är Glada Hudik-teatern fantastisk. När man ser dem tänker man – ”Yes, vilka duktiga killar och tjejer, vilken scennärvaro och vilka starka uttryck”. Aldrig att man tänkter ”bra, för att vara funktionshindrade”. De är helt enkelt toppen, tycker jag.
  Ju mer människor som inte följer exakt mallen för hur ”folks ska vara” tar plats och syns, desto vidare blir den där mallen för alla oss andra också. Jag gillar till exempel I ena annan del av Köping för med vilken värma de delar med sig av sina liv i stort och smått.

  Men att expolatera medmänniskor i syfte att få makt är osmakigt, men det verkar väl vara så Palin uppfattas när hon bär runt på sin son, i alla fall av Andrea Fay Friedman. Hennes kommentar var rätt dräpande…

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*