mars 03, 2024
Möte med Emma Tonnes, Ung cancer, Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Allan Gaudras, praoelev
Sjukvård & hälsa

Gästbloggare: Allan var med och träffade Ung cancer

Denna vecka har vi haft en praoelev på Liberalernas kansli. Allan, som går i åttonde klass, har fått testa på några av de varierande arbetsuppgifter som förekommer i politiken. Något vi ofta gör är förstås att träffa företrädare för olika organisationer och verksamheter, för att lyssna, lära och föra dialog om viktiga frågor. Idag träffade vi Emma Tonnes, som är generalsekreterare för föreningen Ung cancer, och från det mötet har Allan skrivit ett gäst-blogginlägg:

”Ung cancer: Många drabbade känner sig ensamma”

Jag har deltagit vid ett möte mellan Anna Starbrink och Emma Tonnes, representant för föreningen Ung cancer. Många associerar Ung cancer med ”F*** cancer” men det är inte det enda de arbetar med. Till skillnad från Barncancerfonden och Cancerfonden så arbetar de inte mycket med forskning om cancer utan om det sociala livet för de som har cancer och är mellan 15–35 år gamla. De vill förbättra levnadsvillkoren för de som har cancer i ung ålder. De anser att övergången mellan barncancervården och vuxencancervården är för hård.

Ung cancer har gjort ett test med att en person kommit till Sahlgrenska sjukhuset och arrangerat aktiviteter för de unga cancersjuka på sjukhuset. Personen har även varit som en neutral brygga mellan patient och sjukvårdare. Denna person har gjort det sociala lättare för den sjuka.

Emma Tommes beskriver att det för många som blivit sjuka känts som att livet stannat upp. Och om man blir frisk så får man börja där man var när man blev sjuk. Då hamnar man efter sina kamrater i utbildning. Ung cancer anser också att de närstående till personen som blivit diagnostiserad alltför ofta ses som en resurs och att ingen frågar hur de har det. Det är dessutom väldigt sällan som den diagnostiserade tillfrågas om sin sociala hälsa. Om patienten fyller arton under sjuktiden så kan det vara så att den inte har någon inkomst och vårdnadshavare har ingen rätt till VAB. Ung cancer framhäver att det inte är något fel på själva behandlingen av cancer utan att det är livet runtomkring som är ett problem. Det framkom också under mötet att det inte är möjligt att välja i vilket län man vill vårdas men däremot kan man välja mellan olika EU-länder. Ett annat problem är att drabbade ofta känner sig ensamma. I synnerhet killar.

För att sammanfatta så tycker jag att Ung cancer verkar vara en bra organisation som tänker på det som kanske inte är det mest uppenbara när man tänker på cancervård.

Allan Gaudras

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823