Gör Danderyds sjukhus privat

Folkpartiet vill undersöka möjligheterna att låta någon privat aktör driva verksamheten på Danderyds sjukhus, precis som framgångsrikt skett med St Görans sjukhus. Syftet är att få ännu mer fart på utvecklingen inom vården och vi menar att flera olika aktörer ger en bra idé- och kvalitetskonkurrens som gynnar vården och patienterna. Socialdemokraterna kan som vanligt inte se fördelarna med mångfalden. De säger tvärnej.

Mer om detta i Svd.

Bloggar: Birgitta Rydberg, Per Altenberg

10 Comments, RSS

 1. Filur 22 juni, 2010 @ 08:07

  Jag gillar privat vård, men låt de privata aktörerna själva bygga upp sina egna kliniker och sjukhus!. Erfarenhet visar att offentlig verksamhet oftast säljs till underpris. Det är dåligt för skattebetalarna.

 2. bitte petersson 22 juni, 2010 @ 09:55

  Sjukvården börjar likna ett oligopol med ett fåtal aktörer. Att satsa inom sjukvården är ett säkert kort – inget risktagande – då människor alltid kommer att behöva vård. Samhället förlorar i andra änden när dessa privata vårdbolag bedriver personalnedskärningar – fler arbetslösa som ska ha försörjningsstöd – fler drabbas av orimlig arbetsbörda med sjukskrivningar som följd -större risk för felbehandlingar med ökande kostnader för samhället då akutvård inom landstinget krävs

 3. Pingback/Trackback

  22 juni, 2010 @ 10:46 Svara

 4. bitte petersson 22 juni, 2010 @ 01:46

  Tre funderingar som jag önskar få svar på:

  Är ett vinstdrivande oligopol med privata aktörer bättre än ett återinvesterande monopol såsom ”ofantliga sektorn”?

  Mångfald – Alleris, Attendo, Carema – vilka fler aktörer finns?

  Vad kommer det kosta skattebetalarna att finansiera ett kontrollsystem för att komma åt fusk med påhittade patienter och undersökningar som inte gjorts?

 5. Pingback/Trackback

  22 juni, 2010 @ 10:47 Svara

 6. bitte petersson 23 juni, 2010 @ 10:13

  dessutom finns en risk för kartellbildning och fusioner?. Var det inte Capio som gjorde undermåliga mamografier vilket ledde till dubbel kostnad då undersökningen fick göras om i offentlig sjukvård?

  Vad kommer en kontrollapparat att kosta? – då det handlar om flera aktörer (guldgrävare)med vinstintresse måste då inte kontrollerna bli än mer rigorösa än om idealistiska icke vinstdrivande aktörer?

  Vad kostar arbetslösheten och sjukskrivningarna som e.v kan uppstå.

  Jag vill förstå hur tänket kring privatisering av sjukvården – enligt vissa nationalekonomer är det mindre bra att privatisera då det inte är förenat med något risktagande utan en säker investering då människor alltid kommer att behöva vård.

 7. Leffe 22 juli, 2010 @ 07:24

  Fattar inte denna rädsla folk har med privata sjukhus. Egen erfarenhet är bara positiv. Kortare väntetider, effektivare användnning av resurser, trevligare bemötande mm mm.
  Blev kallad till röntgen kl 20.00 en kväll..?? trodde först de mena 8.00 på morgonen och när jag frågade hur det kom sig fick jag till svar att denna maskin kostar flera miljoner och då ska den användas effektivt.
  Och detta snack om oligopol..?? -färre aktörer på marknaden vid privatisering? Hittills har vi bara haft en,-landstinget-, och de är ju kända med ineffektivitet och personalnerskärningar, läkarkår som inte släpper in alternativa behandlingsmetoder som bevisligen fungerar och sjukhus på landsorten som läggs ner för att koncentrera det på regionssjukhuset.

  Vem har inte läst om påhittade patienter, läkare som inte kan svenska, köer och väntetider innan man träffar läkaren…i bästa fall.
  Kontrollapparat finns det redan som kollar landstinget och varför skulle det bli mer omfattande kontroll för att det kommer in privata aktörer. Har vi en rädsla för att privata aktörer ALLTID är kapitalistiska utsugare i detta land. Konstigt att det överlever folk i andra länder.

  Stor arbetsbörda?? Ineffektivitet heter det! Jämför med Thailand: Först kommer du till en sjuksyster som ser vilka labbprover som ska tas, sen labbet och slutligen till läkaren som får allt serverat för diagnos och medicinering eller vård.
  Sverige: Först vänta, sedan en sjuksyster som upplyser att läkaren kommer snart -bara 6 patienter före- sedan kommer läkaren och skickar dig till labbet…mer väntan…sedan tillbaka för att träffa samma läkare igen…om han inte gått för dagen. Efter 16.00 inträder jouren och han har ännu mer att göra.

  Ansvariga med personligt ansvar behövs i de statliga verken för att det ska fungera bra. Idag kan de bete sig hur som helst och blir de ertappade kan de alltid få en landhövdingstjänst istället.

  Så, släpp den privata vården för de som vill ha det och låt de konservativa patienterna vänta i landstingets väntrum.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*