Historiskt stor konstsatsning på Nya Karolinska

I Solna byggs ett av världens finaste och mest moderna universitetssjukhus. Och Nya Karolinska Solna kommer också innebära en historiskt stor konstsatsning – 118 miljoner kronor, det är t.ex. 2,5 gånger mer än vad som satsades när Huddinge sjukhus byggdes (omräknat i dagens penningvärde: 48 miljoner). Nuvarande Karolinska var en gång startskottet för den s.k. enprocentregeln; då var det staten som byggde och bestämde att lägga en viss andel av investeringen på konstnärlig utsmyckning.

Jag är förstås väldigt stolt och glad över denna Sveriges kanske största enskilda offentliga konstsatsning någonsin. Min kollega och partivän i Stockholms stad, kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt, skriver också.  Läs gärna mer i dagens DN!

7 Comments, RSS

 1. Pingback/Trackback

  15 september, 2011 @ 10:58 Svara

 2. Hans Robach 16 september, 2011 @ 05:20

  Jag vill gärna lämna ett tips om en fantastisk konstnär som finns representerad på Växjö Sjukhus till många patienters glädje. Ta Er tid och titta på följande internet siter, särskilt den från Vimeo!

  http://www.algutsboda-art.com

  http://www

  Vore verkligen kul om denne konstnär kunde komma ifråga när det gäller Karolinska Sjukhusets konstsatsning.

 3. kristoffer 17 september, 2011 @ 12:46

  Hej Anna..
  gå in på http://www.kritto.se
  Kan det få gå till så här?? Kristoffer

 4. Niclas 19 september, 2011 @ 04:13

  Hej Anna!
  Hur kan du vara för en satsning på 118 miljoner på konst – till ett sjukhus? Det säger sig självt att de pengarna borde spenderas inom vettigare områden – så som sjukvården där det fattas pengar. Politik handlar om prioriteringar. Tycker du att det är viktigare att patienterna får vistas i en kulturell miljö än att de får vård? Kolla in http://www.kritto.se och sätt in en summa om du är mänsklig, något litet bara – typ 118 miljoner..
  Niclas Johansson (MP)

 5. Anna Starbrink 19 september, 2011 @ 06:52

  Hej!
  Landstingets satsning på konst och kultur i vården har sin grund i vår vilja att ge patienterna tillgång till en bra och trivsam miljö som kan läka och stärka. Konstens roll är att göra den kliniska sjukhusmiljön mer mänsklig. Den bidrar också till medarbetarnas arbetsmiljö. Som jag ser det är sjukhusmiljön en del av vården. De resurser vi nu investerar i konstnärlig gestaltning av vårt nya sjukhus är en liten del av den totala investeringen om 14.5 miljarder kronor. Landstinget lägger varje år cirka 45 miljarder kronor på driften av hälso- och sjukvården.

  Det råder för övrigt politisk enighet kring omfattningen av den aktuella konstinvesteringen.

  Med vänliga hälsningar
  Anna Starbrink

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*