Långt kvar till jämställd vård

Fortfarande får kvinnor och män ojämlik vård. Till kvinnornas nackdel. Jag läset i DN idag att många kvinnor med ljumskbrock opereras på samma sätt som män med samma diagnos. Det kan ju verka jämställt i någon mening, problemet är bara att för kvinnor är detta riskabelt. 

Det är verkligen på tiden att kvinnors hälsa och rätt till lika bra vård som männen – men anpassad efter kvinnors behov – får större uppmärksamhet. Det kommer att hända en hel del inom jämställdhetsområdet under kommande år. I Alliansens budget i landstinget lyfter vi fram jämställdheten och tar nya tag för att komma framåt. Ur budgetförslaget:

Jämställdhetsarbetet omfattar hela landstingets verksamhet, både ur ett medborgar- och ett arbetsgivarperspektiv. En central jämställdhetsfunktion skapas. Resurser avsätts för att stärka det övergripande jämställdhetsarbetet och stödja och handleda alla landstingets verksamheter. Jämställdhetsfrågorna ska integreras i det dagliga arbetet med hjälp av kartläggning, analysering och verksamhetsutveckling som fokuserar på de enskila invånarna, patienterna och brukarna.”

One Comment, RSS

  1. Leif 3 december, 2010 @ 05:14

    Jämställd vård? har du missat att kvinnor får livmoderstester, de får vaccin mot livmoderscancer, samma vaccin vägras pojkar trots att samma virus ger pojkar cancer. Det satsas enorma summor på mammografi och forskning på bröstcancer. Trots att prostatacancer är vanligare, dödligare och ligger långt efter i forskningen. Som man kallas man inte till en enda undersökning under hela sin livstid och inte beror det på att män är friskare.

    Jämställdhet ska väl gälla åt båda håll eller? Öppna ögonen!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*