Nej till alternativmedicin i sjukvården

Landstinget bör säga nej till användning av homeopatiska och antroposofiska läkemedel. Sådana preparat hör inte hemma i hälso- och sjukvården.

När landstingsstyrelsen sammanträder nästa gång ska vi besvara en remiss om homeopatiska och antroposofiska läkemedel. Min uppfattning är att dessa inte bör släppas in i hälso- och sjukvården. Som patient ska man kunna lita på att de behandlingar som ges bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Läs gärna Stockholmsbloggens artikel om detta idag.

One Comment, RSS

 1. Kia 19 augusti, 2016 @ 11:54

  Landstinget är till för folket. I sann demokratisk anda ska folket själv få välja vilken skattesubventionerad vård de föredrar. Valet ligger inte hos dig, Anna eller nån av dina kollegor. Valet liger hos den svenska medborgaren. Ni politker jobbar under oss medborgare, det är vi som är era chefer. Ni ska inte fatta beslut över våra huvuden, då brister ni allvarligt i ert uppdrag. Gällande Vidarekliniken tex finns ett stort folkligt stöd för deras verksamhet och när ni politiker kör över vanliga människor med de medel ni kan finna, missbrukar ni er makt vilket blir ohållbart.

  Din personliga uppfattning och dina personliga kunskapsluckor om holistisk medicin får stå för dig Anna. Homeopatisk medicin räddar liv. Tex en kvinna vars son hade så svår astma att han fick gå med syrgastub. Efter en behandling med homeopatisk läkemedel behövde han den inte. Samma kvinnas man hade hjärtproblem och eftersom sonen fick sån lysande hjälp av homeopatin ville mannen också prova med bättre resultat än vad landstingsvården kunnat prestera, för mannen blev av med sina symptom. En vän till mig hade höstdepression och efter bara en kur med homeopati fick hon aldrig tillbaka höstdepressionen, detta var för 25 år sen.

  Den hälsoekonomi jag pluggat förespråkar man en offentlig vård som är 1) kostnadseffektiv och 2) snabbt får tillbaka individen i arbetslivet igen och just det gör homeopatin. Men jag tror att du redan vet det, Anna. Jag tror du är fullt medveten om hur överlägsen homeopatin är. Och jag tror du är fullt medveten om att det finns inga stora pengar att tjäna, för människor som sysslar med homeopati är ödmjuka, anspråkslösa och jordnära. De vet av erfarenhet att medlen fungerar och så enkelt är det, de fungerar t.o.m 2.45 gånger bättre än placebo har man fastställt i RCT studie, alltså evidens-studie. Så effektiva är inte ens västerländska läkemedel, om de ens fått någon RCT studie vill säga. Över hälften av skolmedicinen är inte ens ordentligt testad innan den skrivs ut, men man är villig att utsätta svenska medborgare för medicinska risker. Tredje vanligaste dödsorsaken i US är just ”death by medicine” korrekt ordinerad av leg läkare.

  Eftersom Liberalerna är ett parti som står för individen, för frihet, för valmöjlighet utgör du ingen bra representation för ditt parti Anna. Den enskilda individens frihet som du säger är viktigt för dig… Är det bara fina ord? Eller har du strykit den värderingen just i den här frågan om holistisk vård? Friheten för individen är att själv få väja sin subventionerade vård. Den holistiska vården ökar starkt i Sverige – så uppenbarligen finns ett folkligt intresse, uppenbarligen är man inte nöjd med landstingsvården, uppenbarligen sprids ordet snabbt om vilken vård som kan leverera ett tillfredsställande resultat, annars hade ju inte folk betalat över fyra gånger så mycket ur sin egen ficka för att få den vården.

  Så jo, homeopatin och antroposofisk vård hör i allra högsta grad hemma i Landstinget – eftersom Landstinget ska vara till för folkets behov. Om holistik vård ökar i Sverige torde ju ett funktionellt Landsting vara lyhörda och möta dagens krav. Men vi har ett väldigt dyrt och dysfunktionellt Landsting pga politiker med din attityd Anna. Jag är inte säker på att svenska folket vill ställa upp och finansiera detta i fortsättningen om inte Landstinget kan hålla sig uppdaterade som övriga länder i Europa tex Schweiz som nu tagit in holistisk medicin i sin offentliga vård.
  http://dagenshomeopati.se/2014/05/09/nu-ska-homeopati-inga-den-obligatoriska-sjukforsakringen-schweiz/

  Detta tack vare Direktdemokrati, något som ni Liberaler borde gilla? Folket sa sitt och homeopatin ingår nu i landets sjukförsäkring. Kanske är eg Liberalerna väldigt rädda för svenska folkets vilja? Jag tror att ”förtroendevald” är ett utdöende begrepp. Om en snar framtid duger det inte för svenska medborgare, vi ser ju att det inte håller. Vi ser ju att i praktiken har den svenska medborgaren ingen makt alls men vi ska finansiera allt. Det är en dålig deal.

  Det är uppenbart att du driver en poltik till tjänst för något läkemedelsbolag och med tanke på att du är förtroendevald är det förslagsvis lämpligt att tänka om Anna. Jag önskar dig all lycka till med detta och att du öppnar dig för att hjälpa människor på riktigt framöver. Och snälla, låt också bli kosttillskotten.

  Kia,
  Folkhälsovetare

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*