Nej till moderat flyktingpaus

Anna Starbrink (L): "Stockholmarna kan vara lugna. Vården klarar flyktingmottagandet."
Sjukvården i Stockholms län har ett viktigt ansvar för ett bra flyktingmottagande. Det ansvaret lever vi upp till. Liberalerna i landstinget tar starkt avstånd från förslag om ”paus i flyktingmottagandet”, som Moderaterna har vädrat.

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, som jag leder, ansvarar för sjukvården och tandvården i Stockholms län. Med anledning av den pågående flyktingsituationen får vi regelbundet information från landstingets chefläkare och andra sjukvårdsexperter om hur beredskapen ser ut. Beskedet från dem är entydigt: vi klarar flyktingmottagandet.

Det är viktigt att komma ihåg att hälso- och sjukvården är dimensionerad för över två miljoner människor. Även om det kommer hit ett stort antal flyktingar så påverkar det inte våra möjligheter att ge god vård till alla invånare. Jag tycker det är mycket olyckligt om det sprids en bild av att vården inte skulle klara att sköta sin del av flyktingmottagandet, eller att det skulle finnas minsta risk för att detta leder till en sämre vård.

Från Liberalernas sida vill vi vara tydliga med att vår ambition – i landstinget men också i länets kommuner – är att ge de flyktingar som kommer hit ett gott och tryggt mottagande. Det är välkommet att regeringen ger ett ekonomiskt bidrag till landstinget, men det är inte avgörande för att vi ska klara den uppgiften.

Landstingets expertis är tydlig med att hälso- och sjukvården kommer att klara den här utmaningen. Mitt besked till stockholmarna är, att ni kan vara lugna.

2 Comments, RSS

 1. Andreas Nyberg 12 december, 2015 @ 05:45

  28 oktober Karolinska Sjukhuset med akut blindtarmsinflammation: Väntade i 7 (SJU) timmar innan fick träffa en läkare. Vi hade fått träffa en läkare fortare om vi gått till Konsum. Vi Stockholmare var knappast ”lugna” ens innan den senaste flyktingkrisen, och inte blir vi lugnare över ett hälso- och sjukvårdslandstingsråd som gör politik av hur bra sjukvården fungerar kommer att fortsätta fungera med ännu fler kunder.

  • Anna Starbrink 14 december, 2015 @ 04:48

   Hej Andreas,

   Jag beklagar att du fick vänta länge på akutmottagningen. På våra sjukhus är målet att ingen ska behöva vänta längre än fyra timmar på akuten men på Karolinska uppnås dessvärre inte detta mål. Detta beror framför allt på rekryteringssvårigheter, vilket inte direkt påverkas av den aktuella flyktingsituationen. Jag menar därför att stockholmarna inte behöver oroa sig för att flyktingmottagandet får negativa konsekvenser för vården.

   Med vänlig hälsning
   Anna Starbrink

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*