Ny måltidssatsning på Karolinska

Karolinska Universitetssjukhuset

Kompetensutveckling av måltidsansvariga ska ge bättre patientmåltider, i ett nytt projekt som nu genomförs på Karolinska Universitetssjukhuset.

När Nya Karolinska invigs år 2016 kommer sjukhuset att vara utrustat med ett eget tillagningskök. Men på Karolinska ligger man inte på latsidan till dess, utan redan nu pågår ett ambitiöst arbete att förbättra måltiderna på sjukhuset.

Den senaste satsningen är att man ska genomföra ett pilotprojekt avseende utbildning av vårdavdelningarnas måltidsansvariga. Genom att höja kompetensen hos de ansvariga medarbetarna kommer patientmåltidens kvalitet att höjas och bidra till en förbättrad vård och omsorg. Förhoppningen är att erfarenheterna från utbildningen ska kunna komma flera sjukhus till del.

Karolinska har fått stöd för denna satsning av regeringens initiativ Matlandet Sverige och de statliga pengarna är förstås ett välkommet tillskott. Jag gläds åt att se ännu en ambitiös måltidssatsning inom landstinget, och att den nya måltidsvision som vi antagit i fullmäktige nu börjar få genomslag i organisationen!

2 Comments, RSS

 1. Anna Lena 12 maj, 2014 @ 10:56

  Min dotter lades in på Astrid Lindgren, akutavdelning, tillsammans med sin tre veckor gamle son som drabbats av virus i andningsvägarna. Detta är ett par veckor sedan nu. På avdelningen var maten antingen slut eller fanns helt enkelt inte alls. Personalen hade inte tid att passa barnet under den tid det skulle ta för min dotter att handla något att äta.
  Familjen fick därför rycka ut och komma med mat, lunch och middag. Det fanns fler ammande mammor på avdelningen. Jag hoppas att även de andra fick hjälp av sina familjer på ett sjukhus i Sverige 2014.
  Var tar våra skattepengar vägen??

  • Anna Starbrink 19 maj, 2014 @ 03:55

   Hej Anna Lena,

   Det du berättar låter inte bra alls. Att förbättra sjukhusmaten är en prioriterad fråga för mig, och vi har i landstingsfullmäktige antagit en måltidsvision som bl.a. säger att alla patienter ska få en god och näringsriktig mat. Även närstående ska kunna köpa varm mat dygnet runt. En hel del arbete återstår dock att göra innan visionen är förverkligad, vilket ditt exempel visar. Jag kan dock försäkra dig om att frågan är högt på dagordningen inom landstinget.

   Med vänlig hälsning,
   Anna Starbrink

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*