Nya tag för patientmaten på Stockholms sjukhus

Patientmaten på våra sjukhus har varit livligt omdebatterad men jag tror egentligen att vi är rätt överens över partigränserna om att maten ska vara god, nyttig och säker och att patienterna ska få en bra måltidsupplevelse. Mat är en viktig del i vården, och måltiderna borde vara höjdpunkter i patientens dag på sjukhuset. Därför vill jag nu göra en nystart och bygga vidare på det viktiga arbete som gjorts med en ny, bred måltidsutredning.

Det blir en av det viktiga frågor som jag tänker lägga kraft på under den närmaste tiden. Nu när det är dags för Södersjukhuset och SLSO, som driver landstingets geriatrik och psykiatri, att göra sina matupphandlingar så går vi ifrån de centrala lösningarna och låter dem i stället styra själva. De ska inte vara bundna av den tidigare kostutredningen. Varje verksamhet känner sina egna patienter bäst och jag tror att patienternas behov möts bäst med lokala lösningar.

Maten har fått en rättmätigt mer central betydelse i vården. Fokus har varit på näringsinnehåll och hygienkrav, på ökad flexibilitet och valfrihet. Det har behövts, men nu går vi vidare och ser till hela måltidsupplevelsen. Varje rätt varje dag behöver inte ha exakt rätt näringsvärde. I den nya måltidsutredningen ska en mängd aspekter belysas, från matinnehåll över miljöeffekter till individuella behov utifrån t.ex. ålder och olika kulturell bakgrund. Utredningen ska ta del av goda exempel i omvärlden, och behandla såväl förslagen om hälsokök som den nya måltidspolicyn som ska ersätta kostpolicyn.

Den nya måltidsutredningen ska utöver näring och säkerhet/hygien belysa maten och måltiden ur brett perspektiv, t.ex:

  • maten och tillbehören
  • miljön, stämningen och de mänskliga mötena kring måltiderna
  • valmöjligheter – vad och när man ska äta
  • individuella behov – traditioner, helger, kulturell bakgrund, ålder osv.
  • hälsokök och andra möjliga koncept
  • omvärldsbevakning, att lära av goda exempel.

DN skriver om detta idag, men jag tror enbart i papperstidningen.

Uppdatering: Nu har även SvD intervjuat mig och skrivit en artikel som du hittar här. ABC har också skrivit och gjort ett inslag cirka 2 min 15 sek in i morgonens sändningen 17 januari. Läs även vad Dagens Medicin skriver.

12 Comments, RSS

  1. Helene 16 januari, 2011 @ 07:20

    Bra!

  2. Pingback/Trackback

    16 januari, 2011 @ 09:41 Svara

  3. Helena Bargholtz 17 januari, 2011 @ 11:22

    Erfarenheterna med bra mat för patienter på sjukhus måste kunna omsättas till maten på vård- och omsorgsboenden för äldre. Även här är maten ofta trist och smaklös.

  4. Agitáre 17 januari, 2011 @ 01:56

    Sjukhusmaten har under lång tid diskuterats, både internt som externt – både inom politik som privat.
    Det kan då synas en aning märkligt att diskussionen under lång tid varit vilande, ända till ämnet dyker upp i TV.
    Vad vi kan konstatera, är att sjukhusmaten skall vara näringsrik och tilltalande både för gom och öga. Det för att de behandlade kunderna skall tillfriskna på snabbast och riktigt sätt.

  5. Pingback/Trackback

    17 januari, 2011 @ 02:03 Svara

  6. Pingback/Trackback

    26 januari, 2011 @ 06:58 Svara

  7. Pingback/Trackback

    1 februari, 2011 @ 12:00 Svara

  8. Pingback/Trackback

    22 mars, 2011 @ 08:11 Svara

  9. Pingback/Trackback

    17 juni, 2011 @ 03:10 Svara

  10. Pingback/Trackback

    9 juli, 2011 @ 07:18 Svara

  11. Pingback/Trackback

    14 september, 2011 @ 08:08 Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*