Örebro utbildar läkare

Idag blev det klart att läkarutbildning kan starta vid Örebrouniversitetet. Självklart jublar man i Örebro över dagens beslut. Det är tredje gången som saken prövats av Högskoleverket men det är först nu som kvaliteten bedömts tillräckligt god.

Om det är rätt eller inte att sprida ut läkarutbildningarna till fler platser i landet kan inte jag bedöma. Kanske hade det varit minst lika bra att utöka antalet platser vid befintliga utbildningar? Det riktigt viktiga är dock att det nu kan utbildas fler läkare i Sverige, för läkarbristen är ett påtagligt problem. Dock är de nya utbildningsplatserna knappast någon snabb lösning. De som antsa till den nya utbildningen i Örebro kan beräknas vara färdiga specialistläkare  efter cirka 12-13 år. Den nya utbildningen erbjuder 120 platser.

DN, Dagens Medicin, SVT 

2 Comments, RSS

 1. Malin Strid 31 mars, 2010 @ 09:54

  Det finns flera skäl till att det är jättebra att Örebro universitet nu klarar Högskoleverkets kvalitetskrav för läkarutbildning.

  Dels behöver vi utbilda fler läkare i Sverige. Alliansregeringen har byggt ut läkarutbildningen med drygt 25 procent under mandatperioden, men det finns ju en gräns för hur mycket och hur snabbt man kan öka kapaciteten och samtidigt klara kvaliteten. Örebro innebär en kapacitetsökning på ytterligare tio procent.

  Dels visar det sig att det är lättare att rekrytera läkare om det finns en läkarutbildning i någorlunda närhet — man får ju en förankring i regionen under studietiden.

  Med vänliga hälsningar

  Malin Strid
  politisk sakkunnig hos Tobias Krantz
  (jag behöver kanske inte presentera mig för dig Anna, men för dina läsare…)

  • Anna Starbrink 31 mars, 2010 @ 05:09

   Hej Malin!
   Kul att du tittar in här och bra att ni på departementet ser till att vi får fler läkare i framtiden genom nya utbildningsplatser. Synd att företrädarna inte gjorde så mycket, läkarbristen är ju ett resultat av denna (s)lappehet…
   Hälsningar
   Anna

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*