april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Seminarium: Bättre sjukhusmat ger friskare patienter

Att förbättra sjukhusmaten och måltidsmiljön är en av de frågor jag engagerat mig mycket i sedan jag blev landstingsråd. Idag diskuterades måltidernas status på ett Almedalsseminarium.

En av de saker som diskuterades var hur man kan höja matens status i vården, berättar min medarbetare Patrik Silverudd som besökte seminariet. Alltför ofta ses maten som något ”vid sidan av” i stället för som en integrerad del av behandlingen. Glädjande nog konstaterade en läkare på seminariet att nu ser allt fler maten som nästan lika viktig som kirurgi och olika behandlingsmetoder. Att dessa signaler kommer just från läkarhåll tror jag är särskilt viktigt.

Patrik berättade vidare att en av de inbjudna paneldeltagarna är verksam vid Herlevs sjukhus i Köpenhamn. Det sjukhuset besökte produktionsutskottet för ett par år sedan, under den studieresa vi gjorde som ett led i landstingets måltidsutredning. Herlevs sjukhus är ett bra exempel på där man gjort en rejäl satsning på patientmåltiderna. ”Herlevs härligheter” kallar de sina läckra smårätter, som är särskilt anpassade för patienter med tugg- och sväljsvårigheter och nedsatt aptit.

Under seminariet tog man också upp frågan om matens kvalitet. Från Folkpartiets sida har vi ett starkt engagemang i frågor som gäller djurskydd och livsmedelssäkerhet, vilket blev mycket uppmärksammat under EU-valet. Vår Europaparlamentariker Marit Paulsen gör ett fantastiskt jobb i EU-parlamentet för att grisarna ska få behålla knorren. På seminariet framfördes att kommuner och landsting skulle kunna bli ännu bättre på att ställa krav på schyssta villkor för djuren och ansvarsfull antibiotikaanvändning när de upphandlar mat.

Det gläder mig också att kulturens roll lyftes under seminariet. ”Att nära en kropp och att nära en människa är två olika saker”, som någon sade. Det är viktigt att se den enskilda patienten – matgästen – och vilka behov och önskemål hen har. Hur ser det ut i rummet där maten serveras? Finns det möjlighet att välja mellan olika rätter, också för den som av etiska eller religiösa skäl inte äter viss mat? Kan portionsstorleken anpassas?

Måltiderna spelar stor roll i vård och omsorg. För den som är svårt sjuk kan det vara dagens höjdpunkt. Vi ska ta stor hänsyn till vad patienterna tycker, låta dem välja bland flera rätter och servera maten i en trevlig måltidsmiljö. Då ökar chansen att patienternas aptit väcks och att maten faktiskt blir uppäten och kan bidra till snabbare tillfrisknande och ökat välbefinnande. Den mat som blir kvar på tallriken gör absolut ingen nytta, utan blir bara onödigt matavfall. Därför ska vi ta sjukhusmaten på allvar – både för miljöns och hälsans skull!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821