Stärk friheten för Sveriges patienter – Liberalernas nya sjukvårdspolitik

Jan Björklund (L) och Anna Starbrink (L)

Sveriges patienter har rätt att förvänta sig mer av vården. Vård i tid, bra bemötande och möjlighet att kommunicera med vården med modern teknik. Det borde vara självklarheter i en modern vård. Liksom att alla som jobbar i vården får goda villkor, och möjlighet att arbeta på toppen av sin förmåga!

Idag presenterade jag, tillsammans med Jan Björklund, förslag till ny sjukvårdspolitik. Förslagen kommer från Liberalernas sjukvårdsgrupp, som är den del av partiets Välfärdskommission.

Vi föreslår att minst fem sjukhus till i landet ska drivas av en privat eller idéburen aktör. Vi vill återinföra vårdbiträden som kan avlasta undersköterskornas arbetssituation. Vi tycker att ett system med fastläkare, där varje invånare kan välja en fast läkarkontakt, och där varje läkare ansvarar för sina patienter, ska införas. Dessutom vill vi att vårdgivare ska vara skyldiga att erbjuda en lika bra digital som fysisk tillgänglighet. Självklart ska du kunna kommunicera med vården digitalt, och självklart ska vården som andra viktiga samhällstjänster erbjuda moderna, smarta e-tjänster!

Sjukvårdsprogrammet innehåller en rad förslag för bättre vård. Fler privata alternativ för in nya idéer kring organisation och ger vårdpersonalen fler möjliga arbetsgivare. Förslagen ökar också patientens makt, stärker primärvården och stärker digitaliseringens roll i vården.

”Du som patient har rätt att förvänta dig mer av vården. Du som arbetar eller kan tänka dig att arbeta i vården har rätt att förvänta dig mer av din nuvarande eller kommande arbetsgivare.

Vi liberaler kommer att återkomma med fler sjukvårdspolitiska förslag. Vi är fast beslutna att leverera förbättringar som stärker friheten för Sveriges patienter.”

Läs gärna mer om våra förslag på DN Debatt

Och titta på min film där jag berättar mer

 

4 Comments, RSS

 1. Monica Dihlström 15 mars, 2017 @ 08:50

  Strålande förslag om sjukvården.

  • Anna Starbrink 15 mars, 2017 @ 10:06

   Tack! Jag hoppas vi får en bra debatt om hur vården kan utvecklas. Allt gott! Anna

 2. Björn von Schoultz 15 mars, 2017 @ 10:03

  Anna,

  Du tycks ha obegränsad tid att tänka ut vackra ord att skriva. Så gott som varenda dag dimper dina synpunkter ner i mejllådan.
  Tänk om man kunde tro att du menar det du skriver!

  Idag skriver du:
  “Vi föreslår att minst fem sjukhus till i landet ska drivas av en privat eller idéburen aktör.”

  Ska du och dina “trosfränder” bestämma vilka idér som får ligga till grund för sådana sjukhus? De som inte passar din övertygelse gör du ju allt du kan för att förgöra: Läs Vidarkliniken – ett av landets få verkligt idéburna sjukhus som dessutom rönt stor uppskattning av patienterna.

  Du skriver vidare “Förslagen ökar också patientens makt …” Hur många fler än de 24 000 underskrifter/ mejl som Stockholms läns landsting fått om att de vill ha kvar Vidarkliniken måste patienterna prestera för att , enligt din mening, de ska ha makt att få den idéburna vård de väljer? Inte den som du väljer!

  Du avslutar med “Vi är fast beslutna att leverera förbättringar som stärker friheten för Sveriges patienter.” Vad är det för frihet du skriver om? Inte är det den frihet som 24 000 (med all sannolikhet) skattebetalande medborgare och säkert många fler som inte fick till att skriva på uppropet Värna Vidarkliniken.
  Jag tror på frihet och demokrati men inte majoritetens förtryck av oliktänkande – bara för att man som du inte tycker om ett visst sätt att förhålla sig till hälsa och sjukdom.
  Björn von Schoultz
  Pensionär och fd företagsledare som hoppas kunna få vård vid behov på Vidarkliniken

  • Anna Starbrink 15 mars, 2017 @ 10:11

   Att formulera sig i ord är nog politikerns viktigaste redskap. Och jag vill gärna dela mina tankar här på bloggen med alla som är intresserade.

   Vidarklinikens aktuella avtal med vidarkliniken löper ut inom kort. SLL har bestämt att inte förlänga avtalet. En orsak till det är att avtalet inte har följts, bl a avseende journalföring. Med vänlig hälsning, Anna

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*