Stoppa kvacksalveriet i psykvården

Kvacksalveriet måste stoppas, och den stora markknaden för psykologiska tjänster och ”behandling” av psykisk ohälsa behöver regleras. Det skriver idag Lars Ahlin och Lise-Lotte Risö Bergerlind, ordförande i Sveriges Psykologförbund respektive Svenska psykiatriska föreningen, på SvD Brännpunkt.
 
Detta är en fråga som vi i Folkpartiet också lyft i flera sammanhang. Att skydda psykiskt sköra personer från kvacksalveri är en av punkterna i vårt sjukvårdspolitiska program. I dag kan vem som helst efter några dagars utbildning kalla sig för terapeut och ge behandling mot psykisk ohälsa. Risken är stor att psykiskt instabila personer far illa och inte får adekvat behandling.
 
Se gärna mina tidigare blogginlägg här och här, samt en debattartikel jag skrivit tillsammans med Barbro Westerholm, där vi kräver stopp för flum och humbug i psykvården.
 
”Vem som helst får i dag behandla och ställa diagnos vid psykisk sjukdom. Allmänhetens skydd mot oetisk och ofta skadlig användning av psykologisk och psykiatrisk kunskap är mycket bristfällig”, skriver Ahlin och Risö Bergerlind i sitt debattinlägg. ”Patienter som utsätts för alternativa behandlingar riskerar att inte få den hjälp de behöver och till och med skadas.”
 
Författarna har helt rätt. Jag tycker inte det är okej att vi låter kvacksalvare och humbugdoktorer fortsätta lura psykiskt sköra patienter. Kravet på sjukvårdslegitimation måste gälla även behandling av psykiska tillstånd!

4 Comments, RSS

  1. Tommy Funebo (@TommyFunebo) 2 januari, 2013 @ 11:07

    Motsatsen till att lura patienter är inte att bygga upp hårda regleringar och en statlig byråkrati. Många instämmer snarast i Milton Friedmans åsikt att inte ens läkare ska behöva statlig legitimation, vilket han förklarar i denna fantastiska föreläsning om sjukvård. http://youtu.be/-6t-R3pWrRw

  2. CHRISATINA DIAMANT 2 januari, 2013 @ 05:52

    kvacksalveri förekommer till lika stora dellar inom sll psykiatri oxå som är full av okunskap och felbehandlingar som sopaS UNDER MATTAN SK SPECAIALISTUTBILDNING ÄR INGEN GARANTI MOT IDIOTI OCH FÖRDUMNING

  3. Thérèse 5 januari, 2013 @ 01:18

    Läst i artikeln i ST att FP vill lägga till psykisk sjukdom i §5, patientsäkerhetslagen. Jag håller helt med om att en skärpning behövs, men att bara lägga till (behandling/utredning av) psykisk sjukdom i lagen är problematiskt. Läs gärna min bloggtext här. Vore jätteintressant att höra dina tankar mer konkret! http://tankestormar.blogspot.se/2013/01/forbud-av-olegitimerade-terapeuter.html

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*