Vårdvalets framgång

Vårdvalet som infördes för några år sedan av Alliansstyret i landstinget har ökat jämlikheten och gör att resurserna används mer effektivt. Detta bekräftar nu Karolinska institutet i sin senaste uppföljning. 

Några av slutsatserna är att i områden med lägst medelinkomst ökar läkarbesöken mest. Genom vårdvalet räcker pengarna till mer vård. Det känns riktigt bra att vår positiva bild av Vårdval Stockholm så tydligt bekräftas. Det ger inspiration att fortsätta utveckla stockholmarnas möjligheter att själva välja vård. Nu måste vi gå vidare och införa vårdval inom flera områden och dessutom fila på modellen så att resurserna ännu starkare speglar individernas vårdbehov.

Här kan du läsa hela rapporten: Uppföljning av husläkarsystemet inom Vårdval Stockholm år 2010. Läs gärna min kollega Birgitta Rydbergs blogg i ämnet. Även DN skriver om detta.

3 Comments, RSS

 1. Dr Lekman 15 juli, 2011 @ 09:40

  Köerna i den svenska sjukvården är oacceptabla. För att korta köerna skall erfarna läkare bedöma den sjuke direkt vid ankomsten till sjukhusen. Alla parter i samhället skulle vinna på det.

  • Anna Starbrink 17 juli, 2011 @ 07:47

   Hej!
   Visst är det oerhört viktigt att mottagandet vid akuten fungerar väl och då är förstås kompetenta och erfarna läkare viktiga. Problemen med köer i vården gäller dock på fler områden än på akuten. Väntetiderna till olika specialister är ibland orimligt långa.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*