Yttrandefriheten hotas

Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet. Nu har den åter utmanats. Idag är det inte staten eller den etablerade politiska makten i Sverige som hotar konstnärers och andras rätt att uttrycka sig. I dag är det religiösa extremister som satt vår grundlagsfästa yttrandefrihet på prov. Ett antal människor har planerat att mörda konstnären Lars Vilks för hans avbildning av profeten Mohammed som rondellhund. 

Jag tyckte inte om Vilks verk. Och jag kan förstå att muslimer kan känna sig provocerade av detta, även om jag är övertygad om att de flesta tar det hela med ro. Hans syfte var förmodligen att väcka känslor och det är helt i sin ordning.  

Konstnären ska självklart ha rätten att uttrycka sig fritt, utan bekymra sig om vad jag och andra politiker kan tänkas uppskatta i konstväg. Och definitivt utan att riskera att bli mördad. Vad jag än tycker om Vilks rondellhund så tänker jag hävda hans rätt att skapa just detta konstverk. 

Jag har sett några kommentarer idag som gått ut på att det inte är rätt att en enskild konstnär ska få provocera eller såra människor på det här sättet och att han själv borde ta ansvar för allt besvär som det ställer till med. Det är ett livsfarligt resonemang som i sin förlängning avskaffar den grundläggande liberala rättigheten att fritt få säga sin mening med de uttryckssätt man äger.DN har en intressant ledare om detta idag.  Jan Björklund skrev i sitt nyhetsbrev om detta igår. 

Lars Persson, Johan Pehrson, Gulan Avci och Cecilia Wikström bloggar om detta och hon har skrivit en artikel i Expressen.

Läs också DN och många andra nyhetsmedia.

5 Comments, RSS

 1. festinalente1 11 mars, 2010 @ 10:02

  Jag tycker det är intressant att yttrandefriheten har blivit helig. Speciellt i ljuset av att i samma paragraf i Regeringsformen, som behandlar yttrandefriheten behandlas även religionsfriheten. Vilken är blir viktigast då?

 2. Anna Starbrink 12 mars, 2010 @ 03:49

  Yttrandefriheten och religionsfriheten är båda centrala. Men religionsfriheten innebär inte att man får göra vad man vill i religionens namn, tex planera att mörda konstnärer som gjort misshagliga konstverk. Däremot har var och en rätt till sin religion, personligen tycker jag dock att religion ska vara en privatsak och inte en grund för hur staten agerar i olika frågor.

  • festinalente1 12 mars, 2010 @ 07:48

   Det jag har reagerat på i den debatt som dragit igång i och med L Vilks utspel, är att man kan ”gömma” sig bakom begreppet yttrandefrihet.
   Vi har yttrandefrihet alltså får jag säga eller utrycka mig hur jag vill, oavsett vad andra tycker. Om någon tar illa upp eller till och med blir kränkt, är inte mitt problem, problemet ligger hos den som inte förstår/accepterar yttrandefrihetens fantastiska frihet.

   Det är med samma synsätt somliga anser att man kan utnyttja konsten. Fullständig frihet att göra vad man vill, oavsett vad lagboken säger.

 3. Anders Eldkrona 16 mars, 2010 @ 06:47

  Självklart!
  Yttrandefriheten är helig.
  Tidigare generationer har stridit och offrat för att uppnå de fri- & rättigheter vi har nu.
  .
  Att det kommer muslimer hit som ofta rider på just våra rättigheter skall inte få äventyra vår yttrandefrihet och åsiktsfrihet.
  .
  Det var länge sedan präst-klassen i Sverige fick maka på sig får våra framsteg med fri- och rättigheterna.
  .
  Vi skall inte ha någon ny ”präst-klass” i form av imamer eller liknande som anser sig kunna avgöra vad som kan/skall publiceras.
  .
  Det är DOM som får anpassa sig – eller dra!

 4. Anna Starbrink 16 mars, 2010 @ 07:32

  Jag hoppas vi kan leva sida vid sida oavsett religion, politisk övertygelse, bakgrund, erfarenheter, kön… Det förutsätter att vi respekterar varandras frihet. Min frihets gräns går till den punkt där din frihet begränsas. Frihet, jämlikhet och broderskap känns fortfarande som aktuella begrepp!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*