Regeringen och deras samarbetspartner Vänsterpartiet driver på för att stoppa välfärdens privata verksamheter med sitt krav på vinstbegränsningar. Det skulle få allvarliga konsekvenser för patienterna och medarbetarna i Stockholmsvården. Det blir ett hårt slag mot människors valfrihet.
Stockholms läns landsting har flest privata vårdgivare i Sverige. 2 av 3 vårdcentraler är fristående. 6 av 10 läkarbesök sker hos privata vårdgivare. I vårt län gör invånarna cirka 3,2 miljoner läkarbesök hos privata vårdcentraler/husläkare varje år. 4 v 10 anställda inom sjukvården arbetar hos en vårdgivare som inte ägs av landstinget. 3 av 10 disponibla vårdplatser inom specialistvården finns hos privata aktörer.
Landstingsdirektören har analyserat vad regeringens förslag om vinstbegränsningar kan få för effekter i vår region. Bedömingen är att konsekvenserna blir dramatiska.
Nästan hälften (133 av 291) leverantörer skulle kunna ta ut en vinst på max 50 000 kronor, som ska räcka till bland annat återinvesteringar, avkastning på satsade pengar, fungera som säkerhetsmarginal för att hantera oförutsedda utgifter osv. Endast 14 av de 291 skulle få ta ut en vinst på en miljon kronor, vilket sannolikt handlar om de större aktörerna. För stora verksamheter med många anställda handlar det om väldigt låg marginal. Flertalet företag skulle försvinna med den här typen av vinstbegränsning.
Sannolikheten är därmed stor för ett omfattande kapacitetsbortfall och att patienter därmed förlorar sina vårdgivare. Det skulle i sin tur innebära att landstinget måste bygga ut vården i egen regi och försöka rekrytera den personal som i dag finns i den privata verksamheten, för att inte patienter ska ställas i kö eller bli utan vård.
Vi måste slåss för att få behålla vårt stora vårdutbud i Stockholm. Det är inte farligt att en barnmorska eller läkare gör ett mindre överskott om hon ger riktigt bra vård till sina patienter. Men att rycka undan mattan för privata vårdgivare är blir ett hårt slag mot såväl patienter som medarbetare.
En tredjedel av stockholmarnas vård riskerar att dras undan med regeringens och vänsterpartiets politik. Det innebär förstås sämre tillgänglighet för patienterna och kraftigt begränsad valfrihet. Det innebär också att vårdens medarbetare får betydligt färre arbetsgivare att välja mellan när landstinget i praktiken får monopol på hälso- och sjukvårdstjänster. Det innebär också ett hårt slag mot företagen och framförallt kvinnliga företagare, eftersom detta är en bransch där många kvinnor verkar.