september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

20 vårdplatser som underlättar för sjukhusen

Fler vårdplatser på geriatriska kliniker ska kunna användas för att avlasta akutsjukhusen. Totalt tillkommer upp till 20 vårdplatser kunna utnyttjas genom avtalen med nya kliniker. Det bestämde vi i hälso- och sjukvårdsnämnden i tisdags.

– Våra sjukhus arbetar intensivt för att ge vård till patienter som väntat länge på operation – men det behövs fler vårdplatser för eftervården. För att fullt ut utnyttja operationskapaciteten och betala av vårdskulden efter pandemin, är det väldigt bra att fler patienter kan få denna eftervård på geriatriska kliniker runtom i länet.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade 14 juni att ge ytterligare två vårdgivare med kliniker i Handen, Dalen, Bromma och Kungsholmen uppdraget att tillhandahålla eftervårdplatser. Sedan tidigare finns uppdraget hos fyra andra kliniker, i Nacka, Sollentuna, Jakobsberg och Sabbatsberg. För vardera klinik gäller det upp till 5 vårdplatser.

Stockholm har en stor geriatrisk verksamhet, och det är förstås väldigt bra att det även finns kapacitet att bidra till vård även för fler patienter.

Den köställda vården inom regionens akutsjukhus finns främst inom vårdområde gynekologi, kirurgi, ortopedi och urologi. Akutsjukhusen har utökat operationskapaciteten men begränsas i antalet tillgängliga eftervårdplatser.

Avsikten med avtalen med de geriatriska klinikerna är att i första hand geriatriska patienter ska kunna få vård utanför akutsjukhusen, som därmed får fler tillgängliga vårdplatser för eftervård av andra patienter. Om det finns plats kan klinikerna även ta emot icke-geriatriska patienter.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823