oktober 10, 2021
Liberalerna Sjukvård & hälsa

Abort – Frihet måste försvaras

Det är en dyster utveckling för världens kvinnor. Trump har, som ett av sina tidigaste beslut som president i USA, beslutat att dra in biståndet till organisationer som arbetar med abortfrågan. Här hemma i Sverige driver SD krav på skärpt aborträtt och en barnmorska driver sitt krav på att slippa arbeta med aborter till Arbetsdomstolen.

Allt detta oroar mig. I två tredjedelar av jordens länder är abort förbjudet. Men det betyder inte att inte kvinnor gör abort. De blir däremot hänvisade till illegala aborter, inte sällan förknippat med stora risker. Världens kvinnor behöver få tillgång till säkra, legala aborter. Då får de också makt över sina liv.

Abort är en frihetsfråga som i Sverige sedan 1974 gett kvinnan makt över sin egen kropp. Jag vår ofta uppleva hur frågan om hoten mot aborträtten viftas bort. Många tycks känna stor tillit till att vi i Sverige är immuna mot konservativa krafter som vill minska kvinnors frihet. Jag hoppas de har rätt. Men jag tänker inte ta det för givet. Vi måste bevaka aborträtten noga. Rätten till abort är en frihet som måste försvaras. 

I Stockholm där jag har ansvar för hälso- och sjukvården utvecklar vi abortvården och ser till att det blir enklare att få säkra medicinska aborter i hela länet. Genom Vårdval Gynekologi går vi från en handfull mottagningar till ett femtiotal som kan erbjuda hjälp med abort.

Om vi inte ska vakna upp en dag och kvinnors rättigheter har glidit oss ur händerna gäller det att läsa på och vara aktiv. Här är några länkar till artiklar och inlägg som jag skrivit om abortfrågan, läs och sprid gärna:

Försvara aborträtten i Dalarna, Sverige och världen.

Abortkampen fortsätter

Bättre till gång till aborter 

Aborträtten ska värnas – tydligt liberalt besked. 

Oacceptabelt inskränka aborträtten

Mer om aborter i Sverige

Ja till livets skuldbeläggande

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1735