Nu har jag tittat på SVT:s Agenda som bland annat tog upp sjukhusmat som ett ämne. De visade ett reportaget från Hvidovre i Danmark där man utvecklat sin mat och blivit en förebild.
Även jag är intresserad av hur de arbetare med sin sjukhusmat där. Det är ett gott exempel som vi bör studera vidare i den måltidsutredning som jag nu initierar i Stockholm (mer om detta här.). Läkartidningen hade för övrigt tidigare en artikel om Hvidovres sjukhusmat som du hittar här.
Socialminister Göran Hägglund berättade också i programmet att regeringen i torsdags beslutade avsätta en halv miljon för något projekt kring sjukhusmat. Jag hittar dock inte så mycket mer information om detta på nätet.
Jag vet också att Livsmedelsverket startare ett centrum för offentliga måltider, vill säga i bland annat vården.
Det känns verkligen som mina tankar om helhetssyn på måltider i vården ligger rätt i tiden och att många krafter drar åt samma håll just nu – att vi ska utveckla måltiderna i vården och bredda perspektivet att inte enbart handla om näring och säkerhet. Näringen gör ju ingen nytta förrän de hamnat i patientens mage.
Alla tankar på mat har för övrigt gjort mig lite hungrig idag. I min familj har vi fastnat i en lite trist vardagsrepertoar i köket. Samma gamla rätter har cirkulerat om och om igen. Men nu blir det, så att säga, andra bullar. Jag har kommit fram till att GI-tänkandet passar mig bra och med det som utgångspunkt breddar vi nu vårt register. Idag blev det kycklingfilé fylld med rökt skinka och mozzarella med en sås med soltorkade tomater. Till detta broccoli. Inte alls dumt, om du frågar mig. Frågar du barnen blir svaret knappast översvallande…