Imorse vaknade jag till radions nyheter om att äldre personer får betydligt sämre vård än yngre när de drabbas av cancer.
Trots att det främst är äldre personer ( 60 % av cancerdiagnoserna ställs på patienter över 65 år) som drabbas av cancer görs det få kliniska prövningar av nya behandling på den gruppen. Frågan uppmärksammas idag eftersom Cancerfonden har presenterat sin årliga rapport. Den visar att äldre med cancer inte få lika mycket hjälp som yngre i samma situation. Till exempel undersöks de inte lika ofta och tumörer upptäcks senare. Tydligen avstår läkare ibland från att behandla för att man tycker att det skulle vara alltför påfrestande för patienten, men det är inte grundat på särskilt starka belägg. Istället tycks det mest vara ett gammalt synsätt som lever kvar trots att äldre människor idag har ett rätt bra allmäntillstånd och visst skulle kunna klara behandlingen bra.
Folkpartiet är aktivt i den här frågan. Läs gärna vad FPs Barbro Westerholm i riksdagen skrivit om detta i samband med Rosabandet-kampanjen i höstas. En viktig fråga som hon tar upp är mammografiscreening av äldre. Även äldre kvinnor 70-75 år borde få tillgång till mammografi. Detär en fråga som vi arbetar för i Stockholms läns landsting, där FPs Birgitta Rydberg är drivande. Screeningprogrammet för att upptäcka bröstcancer byggs ut just nu för att inom ett par år även omfatta de lite äldre kvinnorna.
Bra cancervård för äldre är naturligtvis en viktig fråga som berör många människors hälsa. Att inte göra adekvata insatser bara för att en person blivit pensionär är förstås en orimlighet. Vi måste bort från slentrianmässig ålderdiskriminering i vården.
Se mer här: DN, Aftonbladet, Expressen, Svt, TV4