juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Alive inside – musik, minnen och demens

Man ska leva livet hela livet. De orden har Barbro Westerholm, har tidigare generaldirektören på Socialstyrelsen, numera riksdagledamot lärt mig och gjort till en ledstjärna när vi formar politik för en modern äldreomsorg. Jag tänker ofta på det. Vad betyder det att leva livet hela livet? Musik kan vara ett av svaren!

Att leva livet innebär förstås helt olika beroende på vem man frågar. Och det är själva poängen. Vi är olika och har olika behov, vanor, önskemål och drömmar. Det är just detta vi ska få fortsätta med hela livet.

Musik och andra kulturformer kan verkligen bidra till att göra livet levande även när livet förändras och man drabbas av sjukdom. Det är så lätt att en människa reduceras till enbart patient när hon behöver vård. Det blir fokus på de medicinska resultaten och på omvårdnad. Ofta finns inte utrymme eller kunskap för att också möta andra behov. Behov som gör att vi håller oss kvar vid det som gör livet levande.

Igår deltog jag i ett spännande samtal på karolinska institutet om musikens kraft för att skapa välbefinnande för äldre personer som drabbats av Alzheimers sjukdom. Inspirationen på mötet stod Manon Bruinsma, ledare för europeiska Music and Memory som gav en tydligt bild av vad musik kan göra för enskilda människor som av sin sjukdom tappat fotfästet och vilka evidens som finns.

Stockholmarna ska ha vård och omsorg av hög kvalitet. Och i det ingår inte enbart den medicinska behandlingen. Vi behöver också ge utrymme för det som gör livet levande. Det har landstinget skapat ett kompetenscentrum för kultur och hälsa. Det vetenskapliga stödet för att kulturella upplevelser kan vara en del i en läkningsprocess eller bidra livskvalitet trots svår sjukdom.

När man talar om detta så tänker kanske de flesta på vackra tavlor eller andra konstnärliga gestaltningar som har en hoppingivande effekt på patienter. Eller så kanske tankarna går till clowner på sjukhusen som muntrar upp cancersjuka barn, som är viktiga och påtagliga inslag i vår sjukvård. Men det finns mycket mer än så. Musik som man tycker om och kanske lyssnade på som ung kan hjälpa alzheimerpatienter att minnas igen. Det är ett så tydligt exempel på hur kulturen kan spela en stor roll inom hälso- och sjukvården. Det visar på vikten av forskning och kunskapsutbyte emellan hälso- och sjukvården och kulturen. Jag vill fortsätta arbetet för att musik och annan kultur etableras som en legitim roll inom hälsovården, rehabilitering och även sjukvården.

För att detta ska kunna ske behöver vi givetvis uppmärksamma framstegen som görs. Arbetet med att uppmärksamma och visa vilken effekt konst och kultur kan ha är inte det lättaste och därför är vi inom landstinget även mycket glada över samarbetet med professor Gunnar Bjursell och den Kulturella Hjärnan vid Karolinska Institutet som gör ett fantastiskt arbete med att sprida forskningen om kulturens goda effekter på hälsan. Gå gärna in på sidan och lär dig mer om kulturen och hjärnan. Där finns också filmen Möt Henry.

Just nu finns filmen Alive inside på SVTplay. Det är en fantastisk film om människor som förlorat sitt jag men med musikens hjälp återfår fotfästet och kontakten med minnet. Henry medverkar i filmen som är djupt rörande att se det nyfunna välmåendet hos den som återfått musiken i sitt liv och hur det påverkar nära och kära. Detta önskar jag att många äldre även i Sverige ska få uppleva.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821