september 09, 2021
Sjukvård & hälsa

Alliansen håller löftena – över 100 nya vårdplatser har öppnat

Alliansen håller vad vi lovar, med råge. 122 nya vårdplatser har öppnat.

“Finns de 100 nya vårdplatserna nu, som du lovade stockholmarna i mars 2011?” frågade oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) mig på dagens landstingsfullmäktige.

Mitt svar är entydigt ja! Inom äldresjukvården (geriatriken) har vi öppnat 60 nya vårdplatser. Danderyds sjukhus har öppnat 20 vårdplatser, och ska öppna 14 till nu i mars. På Norrtälje sjukhus har 12 nya platser öppnat. Södersjukhuset öppnade 6 nya vårdplatser för barnsjukvård vid årsskiftet och i april öppnas ytterligare 10 i anslutning till akutmottagningen. Det innebär 122 nya vårdplatser.

Och ytterligare är under planering. På Södersjukhuset öppnar man under året ett patienthotell med 75 vårdplatser. På Danderyds sjukhus öppnas 14 observationsplatser i höst – det rör sig alltså om över 200 nya vårdplatser som tillskapas på relativt kort tid. Det är ett imponerande arbete som utförts på våra sjukhus.

Men Dag Larsson var förstås inte nöjd. Det görs för lite, sa han buttert från talarstolen. Han krävde till och med en “kriskommission” för att öka vårdplatserna. Kanske är det en oppositionspolitikers uppgift att vara dyster – den rollen är Dag Larsson i alla fall duktig på att spela.

Jag konstaterar att vi i Alliansen håller vad vi lovar. Och överträffar utbyggnadslöftena helt utan sossarnas kommissioner. Samtidigt kommer naturligtvis inte vårdplatsutbyggnaden att sluta här. Stora beslut om investeringar i sjukhusen ligger framför oss, och det återkommer vi till i budgeten. Men Dag Larsson, han lär väl fortsätta spela dyster.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1729