mars 03, 2024
Arbetsliv Sjukvård & hälsa

Almedalsdebatt om jämställdhet och löner i vården

Lönerna i kvinnodominerade yrken behöver höjas, det var alla överens om i den paneldebatt jag deltog i idag. Men hur det ska bli verklighet fanns det olika uppfattningar om.

Jag har tidigare berättat om den satsning som jag tagit initiativ till i Stockholms landsting på att höja lönerna för bl.a. specialistutbildade sjuksköterskor. Totalt avsätter vi 90 miljoner kronor under två år för att ge ordentliga lönelyft för erfarna och kompetenta medarbetare.

Debattpanelen: jag, Tomas Eriksson (MP), Ylva Johansson (S) och Sineva Ribeiro (Vårdförbundet)
Debattpanelen: jag, Tomas Eriksson (MP), Ylva Johansson (S) och Sineva Ribeiro (Vårdförbundet)

I eftermiddags deltog jag i en debatt som Vårdförbundet arrangerade. Mina meddebattörer var Tomas Eriksson (MP), Ylva Johansson (S) och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Temat var normer, värderingar och jämställda löner i vården, och jag tog förstås tillfället i akt att berätta om vår lönesatsning. Den är inte lösningen på allt, men ett steg i rätt riktning. En del menar att vi hellre borde lägga resurserna på att höja ingångslönerna, men jag framhöll att vi hellre satsar på löneutveckling för medarbetare med lång utbildning och god erfarenhet.

Detta väckte vissa invändningar från de andra. Ylva Johansson tyckte att man borde se till att ha tillräckligt med pengar för stora generella löneökningar. Det är ju lätt att säga, men hennes S-kollegor i landstinget har förstås inte heller någon kassakista att ösa ur och några sådana pengar finns inte i deras budget.

På sätt och vis är det lätt att vara oppositionspolitiker och kunna ställa ut runda löften om löneökningar åt alla. Men vi som sitter i majoritet måste ta ansvar för helheten och att budgeten är i balans. Miljöpartiet tar uppenbarligen lätt på detta – åtminstone om man ska döma av Tomas Eriksson, som inte verkar tycka det vore något problem om ett sjukhus går med en miljard i underskott. Politiker med en så slapp attityd till skattebetalarnas pengar hoppas jag aldrig får styra landstinget!

Men det var en intressant debatt och jag hoppas att åhörarna fick en bild av hur vi politiker från olika partier resonerar. Det blev nog också tydligt om att det finns en politisk enighet om att kvinnolönerna i offentlig sektor behöver bli bättre.

Vårdförbundet presenterade också en ny bok, Genusyrsel & normuppror, en antologi om vård, värderingar och jämställda löner. Det är en intressant skrift om flera olika aspekter på det där med normer. Klart läsvärd!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823