mars 03, 2024
AISABs VD Åke Östman och jag

Igår besökte jag AISAB – landstingets bolag som bedriver ambulanssjukvård i Stockholm. Jag lärde mig massor. Förmiddagen ägnades åt en ordentlig genomgång av verksamheten och intressanta diskussioner om framtida utmaningar.

AISABs uppdrag är att bedriva ambulanssjukvård och transport av avlidna i Stockholms läns landsting. De har 220 medarbetare och 23 ambulanser. AISAB sköter cirka en tredjedel av all ambulassjukvård i länet. Resten sköts av fristående aktörer som jobbar på uppdrag från landstinget. I varje bil finns en specialistsjuksköterska och en ambulassjukvårdare eller sjuksköterska.

Det var förstås intressant att höra om arbetet i ambulassjukvården. Det går inte att ta miste på att medarbetarna är mycket engagerade och gillar sina jobb. En god stämning på jobbet! Och det kan nog behövas om man ska klara att möta alla de utmaningar som ambulassjukvården gör. Kvalitet, utveckling, utbildning och uppföljning var några ämnen som förmiddagens presentation uppehöll sig vid.

Efter lunch var det bara att dra på sig gröna byxor och tröja för nu skulle jag för följa med en ambulans på uppdrag.  Det blev ett prio 2-uppdrag. Det betyder att det är akut men inte livshotande symtom. 180 sekunder har man på sig innan man ska sitta i bilen och  ambulansen ska vara på plats inom 30 minuter från att uppdraget kom. Det klarade vi med god marginal, men däremot had SOS-alarm väntat en stund med att lägga ut uppdraget (jag vet inte varför) så patienten hade ändå fått vänta en bra stund.

Patienten det är var en äldre man som ramlat i sin trädgård och brutit ett ben. Sanna undersökte honom och gav honom smärtlindring sedan lyftes han upp på båren och in i bilen för färd mot Danderyds sjukhus. Han var, trots olyckan, vid gott mod och orkade småprata lite med oss.  Det var roligt att se ambulanssjukvården från insidan och hur professionellt, vänligt och omtänksamt bemött patienten blev av både Sanna, Pecka och sjukhuspersonalen. 

 
Sanna och Pecka från AISAB tog med sig mig på ett uppdrag
 
Sanna tar hand om "vår" patient
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823