oktober 10, 2023
Arbetsliv

Angående undersköterskor och sjuksköterskor

Även inom sjukvården måste man se över bemanningen, så att alla medarbetare får arbeta på toppen av sin kompetens. Det gynnar alla, inte minst sjuksköterskorna.

Vårdförbundet har reagerat på en intervju med mig i TV4, där jag framhåller att landstinget måste tänka i nya banor vad gäller vilka arbetsuppgifter som olika yrkesgrupper utför. Min uppfattning är att alla medarbetare ska få möjlighet att utvecklas och jobba på toppen av sin kompetens. Uppgifter som inte nödvändigtvis kräver sjuksköterskekompetens skulle kunna utföras av undersköterskor, vilket är en yrkesgrupp som har minskat i hälso- och sjukvården.

Genom att undersköterskor i högre grad kan komplettera och avlasta sjuksköterskegruppen skapar man också möjlighet för sjuksköterskorna att utföra arbetsuppgifter som tidigare legat på läkarna. Ett sådant exempel på kompetensväxling belönades med andrapriset i landstingets Gyllene äpplet-utmärkelse häromåret, läs gärna mer om projektet här. Den som tror att jag vill ersätta sjuksköterskorna har alltså missuppfattat saken.

Det är förstås också viktigt att vi får fler utbildningsplatser för sjuksköterskor, vilket jag framför i mina kontakter med Utbildningsdepartementet. Jag vill se fler sjuksköterskor i vården och förbättrade arbetsvillkor med goda möjligheter till lönekarriär för personer som bidrar till att utveckla verksamheten och sin kompetens.

Läs gärna ett tidigare inlägg om kompetensförsörjning här. Dagens Medicin har intervjuat mig i denna fråga. Även DN skriver.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823