april 04, 2024
Arbetsliv

Anhörigstöd och restaurangpuckar årets Gyllene Äpplet-vinnare!

Undersköterskan Pernilla Eidenberg och vårdavdelnig 3 på Norrtälje sjukhus vinner landstingets innovationspris Gyllene Äpplet.

För 20:e året delar Stockholms läns landsting ut Gyllene Äpplet, som går till den eller de som tagit initiativ som inneburit utveckling för både individ och verksamhet. Utmärkelsen ska även inspirera till förbättringar i andra verksamheter. Förstapristagaren vinner 40 000 kronor och andapristagaren 20 000 kronor. Vinnarna får också ett vackert äpple i konstglas.

Årets förstapristagare är Pernilla Eidenberg, undersköterska på Danderyds akutmottagning. Hon får priset ”för att ha utvecklat anhörigstödsfunktionen på akutkliniken som gör att anhöriga känner sig sedda och hörda i en mycket utsatt situation”. Tack vare Pernilla Eidenbergs initiativ har Danderyds akut idag en mycket väl genomtänkt process för att ta hand om anhöriga till svårt sjuka, skadade eller döda patienter.

Andrapriset går till en hel vårdavdelning. Det är avdelning 3 på Norrtälje sjukhus, som låtit sig inspireras av de ”puckar” man ibland får när man äter på restaurang. Fast på sjukhuset används puckarna för att personalen ska veta när det är dags att hämta en patient från röntgen. Tack vare den vibrerande, blinkande och pipande pucken minskas patienternas väntetider och personalens stress minskar.

Som personallandstingsråd har jag fått förmånen att dela ut Gyllene Äpplet vid de senaste årens prisceremonier och varje år blir jag imponerad över den uppfinningsrikedom och innovationskraft som finns bland landstingets medarbetare. Årets pristagare är naturligtvis inget undantag, utan mycket välförtjänta vinnare. Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till vinnarna av 2013 års Gyllene Äpple!

Läs mer om Gyllene Äpplet-vinnarna på landstingets hemsida. I tidningen Kvalitetsmagasinet finns en artikel om ”restaurangpuckarna” på Norrtälje sjukhus – där kan man också se hur en sådan puck ser ut.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821