maj 05, 2024

Jag är regionråd i Stockholm med ansvar för vård och kultur för fler än två miljoner invånare, och för över 40.000 medarbetare. Jag vill bidra i samhällsutvecklingen och vara en liberal röst där viktiga beslut fattas. Därför är jag politiskt engagerad i Liberalerna. 

God hälsa är viktigt för varje människa. Det ger oss frihet och kraft att kunna förverkliga våra drömmar. Som hälso- och sjukvårdslandstingsråd vill jag bidra till en god hälsa och förebygger ohälsa. Och jag strävar efter en hälso- och sjukvård som ser hela människan. Jag vill stärka patienternas ställning i vården och öka valfriheten. Det arbetar jag för varje dag.

Vården, jämställdheten och kulturen

Den politiska dagordningen innehåller ständigt många viktiga frågor, men mitt engagemang finns främst i frågor om hälso- och sjukvård, jämställdhet och kulturpolitik.

Jag är som hälso- och sjukvårdsregionråd ansvarig för vården för fler än två miljoner människor i Stockholms län och delar ansvaret för en landstingsbudget på drygt 100 miljarder kronor – stockholmarnas pengar.

Det är ett stort ansvar, och det tar mycket tid. Men det känns också väldigt meningsfullt.

Jag vill att mina barn ska växa upp i ett bra samhälle

Drivkrafterna för mitt politiska engagemang är mina båda barn. Jag vill försäkra mig om att de får växa upp i ett samhälle som öppnar så många möjligheter som möjligt för dem. Jag vill att de ska ta ansvar för sina egna liv och ha frihet att forma sin framtid. De ska också känna sig trygga i vetskapen om att det finns ett starkt skyddsnät om det skulle behövas, till exempel bra vård och ett samhälle som inkluderar även den som har något funktionshinder.

Jag vill att de ska växa upp i ett öppet samhälle där kultur och bildning kan ge dem förutsättningar att utvecklas och att uttrycka sig. Jag önskar att mina barn ska orka lyfta sina blickar bortom den egna tillvaron och både fånga möjligheterna i den globaliserade världen och känna empati och solidaritet med dem som behöver en engagerad röst. Och att de ska vara med och ta ansvar för vår miljö och för varandra.

Personligen lever jag med inställningen att man måste fånga möjligheterna i sitt liv och våga drömma. Och jag vill att alla ska få möjlighet att leva sina drömmar.

Politiken behöver ledarskap

Politik handlar i hög grad om att leda, lyssna och fatta beslut. Jag är intresserad av ledarskapsfrågor och hur organisationer kan utvecklas genom ett engagerat ledarskap som präglas av dialog. Jag har jobbat som chef, först på kulturkontoret i Uppsala kommun, hos Folkpartiet (som Liberalerna hette förr) i Stockholms stadshus och som avdelningschef i en stadsdelsförvaltning. Dessa erfarenheter har jag stor nytta av i mitt politiska arbete. Politiker ska leda den politiska processen och tydliggöra den politiska inriktningen och målen.

Min bakgrund

Jag är född i Orsa i vackra Dalarna, men bor nu på Söder i Stockholm. Jag har förstås ett yrkesliv utanför politiken också. Jag har alltid jobbat inom viktiga samhällssektorer, både inom FSA (Saco-förbundet för arbetsterapeuter), som kulturchef i Uppsala kommun och senast som avdelningschef för förskola och fritid i en stadsdelsförvaltning i Stockholm (en tjänst jag är ledig från så länge som jag är ”utlånad” till demokratin i Region Stockholm).

Fakta om mig

Namn: Anna Starbrink.
Född: 1971 i Mora.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Familj: Gift med Jonas Förare samt barnen Hugo och Maj.
Parti: Liberalerna.
Intressen: Förutom mitt politiska intresse är jag en stor kulturkonsument och sedan ett par år en hängiven trädgårdsamatör. Jag läser gärna böcker så fort jag får chansen, mest romaner och biografier samt en hel del barnböcker.

CV

Utbildning
Studier vid Stockholms universitet, sociologi som huvudämne.

Arbete
Orsahallen, butiksbiträde

Hemtjänsten i Solna, vårdbiträde

LUF, ombudsman/ungdomsledare

Socialdepartementet, politisk sakkunnig

Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, utredare

Stockholms stad, äldre- och kulturroteln, borgarrådssekreterare

Uppsala kommun, kulturdirektör

Stockholms stad, kanslichef för FP-rotlarna

Stockholms stad, Enskede-Årsta-Vantör, enhetschef förskolor