mars 03, 2024
Sjukvård & hälsa

Anova – en stjärna föds

I torsdags var det äntligen dags för festlig invigning av Anova. Vårt nya centrum där bland andra transpersoner kan få vård.

Anova uppstår genom integreringen av ENIDs verksamhet med Centrum för andrologi och sexualmedicin. Namnbytet är viktigt, det signalerar förändring och är starten på den nya organisationen. Men det är innehållet som såklart är viktigast. Nu har man flyttat ut från Karolinska sjukhuset i Huddinge till nya lokaler. Detta blir en viktiga plats för att ge och utveckla hälso- och sjukvårdsinsatser till en många gånger utsatt och marginaliserad grupp, de som definierar sig som transpersoner. Men också personer med sexuella problem och män med fertilitetsproblem.

Jag ser detta som ett led i den stora omställning av hälso- och sjukvården som vi just nu genomför i Stockholms läns landsting. Vi vågar språnget in i framtiden. Det här är en del av framtidens hälso- och sjukvård och ambitionen är att mottagningen ska ligga i framkant med ett multidiciplinärt omhändertagande, där psykiatrisk och somatisk kompetens samverkar.

Antal patienter som söker vård för könsdysfori har de senaste åren ökar kraftigt vilket är en utmaning för vården. Men framförallt ser jag det som ett positivt tecken att fler vill och vågar söka hjälp i sjukvården. 
Som ett led i Landstingets fokus på ett mer patientcentrerat arbete och för att uppnå Socialstyrelsens mål att skapa en sammanhållen vård för personer med könsdysfori och nå bättre hälsomål skapas detta, ett nytt centrum vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Det här centrumet samlar expertis inom andrologi, sexualmedicin och transmedicin. Och det behövs. Centrumet kommer således att erbjuda ett multidisciplinärt omhändertagande med expertis samlad utgående från patienters behov.

Det är värdefullt att Anova nu får ta plats i nya fräscha lokaler. Jag hoppas att detta ska tas emot väl och att den viktiga signalen går fram: Signalen om att det är dags att lämna stigmatisering och marginalisering bakom sig. I hjärtat av Stockholms nya heta Life Sciencecentrum samlas de viktiga verksamheterna som hör framtiden till. Här hör Anova hemma. Här ska alla kompetenta medarbetare vara. Här ska närheten till KI och forskningen driva utvecklingen framåt. Och här ska framförallt patienterna känna sig självklart välkomna och trygga i förvissningen om ett professionellt och empatiskt bemötande.

Integrering av somatik, psykiatri och beteendevetenskap har också möjliggjort utveckling av metoder för att nå och erbjuda behandling av personer med risk för att begå sexuella övergrepp och skapande av Preventell: hjälplinjen för prevention av sexuella övergrepp. Även denna viktiga verksamhet tar plats i den nya organisationen.

Här har ni ett bildregn från invigningen:

Jag hade äran att invigningstala. Kändes fint!
Jag hade äran att invigningstala. Kändes fint!
Sång med specialskriven text - En stjärna föds, om den nya verksamhet som nu uppstått i Hagastaden.
Sång med specialskriven text – En stjärna föds, om den nya verksamhet som nu uppstått i Hagastaden.
Jag fick en fin present. En spermie i glas med arvsanlag och allt. Den finns nu i Landstingshuset som en påminnelse om den här dagen och vilken viktig verksamhet som Anova är som handlar om livet självt.
Jag fick en fin present. En spermie i glas med arvsanlag och allt. Den finns nu i Landstingshuset som en påminnelse om den här dagen och vilken viktig verksamhet som Anova är. Det handlar om livet självt.
Ett nytt konstverk har donerats till verksamheten. En hängande skulptur i glas, med spermier strävar uppåt.
Ett nytt konstverk har donerats till verksamheten. En hängande skulptur i glas, med spermier strävar uppåt.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823