maj 05, 2024
Södersjukhuset
Sjukvård & hälsa

Äntligen får SÖS sitt kök

Mat och måltider är viktiga i vården. Självklart ska varje sjukhus ha sitt eget kök. Äntligen ska det bli verklighet på Södersjukhuset.

Södersjukhuset har saknat ett eget tillagningskök. Varmhållen mat har transporterats med lastbil från Rosenlundsköket och SÖS har inte haft möjlighet att förverkliga sina nya visioner för bättre mat och måltider för patienterna. Under förra mandatperioden lade jag om landstingets politik för patientmat, och en viktig del var att varje sjukhus skulle få ett eget tillagningskök.

Tyvärr stoppades köksplanerna på SÖS. När de nu äntligen sätts i verket innebär det en tvåårig försening. Jag beklagar förseningen men välkomnar förstås att det äntligen har blivit ett beslut.

Maten och måltiderna är viktiga i sjukvården. Det medicinska innehållet i vården är självklart alltid viktigast men maten har förstås också en medicinsk funktion. Och det handlar inte bara om näringsinnehåll (viktigt nog, inte minst för äldre – vårdens vanligaste patienter!). Det handlar också om glädje och ett gott humör. En bra måltid är något att se fram emot. Att få välja vad man ska äta och när man ska äta det är något vuxna människor gör. Det är vi värda, även om vi råkar bli patienter på sjukhus.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821