maj 05, 2024
Kultur

Äntligen fortsätter konstväxlingarna igen

Roger Smeby är en av konstnärerna vars verk ”Rallarrosorna” vi nu kan se på Slussen just nu. Bild från filmen om honom som finns på YouTube.
Foto: Karl-Oskar Gustafsson.

30 år med Konstväxlingar – fortsätter under 2021

Den första konstväxlingen visades på Slussen 1990. Med andra ord firade projektet 30 år under 2020, vilket har gjort att det sedan förra året pågått en jubileumsutställning som fortsätter under 2021 efter en pandemipaus.

Konstväxlingar är ett format för tillfälliga utställningar i Stockholms tunnelbana. Det avser sammanlagt sju stationer; Gärdet, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Skanstull, Fridhemsplan och Odenplan. Med andra ord kompletterar Konstväxlingar den permanenta konsten på stationerna som har gjort Stockholms tunnelbana världsberömd.

Trots pandemitider har säkerligen många stockholmare hunnit se några av de utställningar som går under namnet Tänkbara världar. Tematiken fångar upp dagsaktuella frågor om vardag, miljö, klimat och samhällets utveckling. Med resenären och medborgaren i fokus visas en dynamisk bredd av konstnärer och konstverk, som lyfter fram det poetiska i vår faktiska vardag och skissar på vägar till andra, nya scenarion i våra liv. Det hela är en spegling av den mångfald av pendlare och besökare som finns i tunnelbanan, och som tillsammans bildar detta kollektiva rum. 

Med anledning av pandemin har kollektivtrafikens konstvisningar, invigningar och presentationer av konsten fått ställas in. Men trots det fortsätter arbetet med Konstväxlingar. Ett exempel är videokonsten på Skanstulls tunnelbanestation som sedan nyligen visade klimatmedveten videokonst av I Will Benedict. Det är den andra av fyra utställningar på Skanstulls tunnelbanestation – så fler utställningar kommer under 2021! 

Med pandemin följer rekommendationen om att undvika kollektivtrafiken i den mån det går. Men för att tillgängliggöra Konstväxlingar har Region Stockholm producerat ett antal filmer om några av de utställningar som finns i tunnelbanan; i detta fall på Zinkensdamm, Slussen och Odenplan. I filmerna hör vi konstnärerna själva berätta om sina utställningar, inte minst Roger Smeby och Rallarrosorna som består av 41 konstavlor utspridda över Slussens två spårsidor.

I de fall där vi måste resa i kollektivtrafiken och följaktligen passerar någon av dessa tunnelbanestationer, så hoppas jag att konsten får oss att stanna upp och plocka upp nya tankar på resans gång. På det sättet skapar Konstväxlingar – och konstnärlig gestaltning i offentliga miljöer i stort – ett mervärde för invånaren.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821