juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Antroposofi är inte läkemedel

Antroposofernas homeopatiska preparat har ingen medicinsk effekt. Därför borde de inte få kallas läkemedel – och det hoppas jag att regeringen nu ser till.

Du ska kunna lita på vården – att du får behandling som man vet är den bästa möjliga, och läkemedel som är bevisat effektiva. Om människor tror på och vill ägna sig åt icke-vetenskapliga behandlingar är det deras ensak men inget vi ska stödja, sanktionera eller subventionera från sjukvårdens eller myndigheternas sida. Det är min och Liberalernas utgångspunkt. Därför hoppas jag att regeringen tar rätt beslut om antroposofernas homeopatiska preparat: de ska inte få klassas som läkemedel. Det undantag som ger Vidarkliniken rätt att använda antroposofiska preparat bör därmed inte förlängas ytterligare.

Vi kan inte ge godkännande till preparat som inte har en bevisad effekt. Och vi kan definitivt inte, som vissa önskar, behandla antroposofiska och homeopatiska preparat lindrigare än skolmedicinska substanser, i läkemedelsprövningen. Även om andra länder har en annan inställning måste Sverige fatta våra egna beslut om vad som kan tillåtas kallas läkemedel. Som DN visar i dag riskerar ett undantag för antroposoferna, av ekonomiska skäl, att leda till att alla läkemedelsföretag kan hävda att deras preparat inte behöver prövas…

Antroposoferna är en rörelse som bland annat ägnar sig åt homeopatisk medicin och driver Vidarkliniken söder om Stockholm. Vårt landsting har avtal med dem för att driva rehabilitering för t ex smärta och stress, samt palliativ vård i livets slutskede. Just nu genomförs medicinsk revision av Vidarklinikens vård och avtal. Vidarkliniken kan mycket väl erbjuda vård även i framtiden, men någon hittepå-medicin vill jag inte att patienterna ska utsättas för.

Ingen ska kunna lura i patienter overksamma läkemedel eller behandlingar, genom att låna sjukvårdens eller Läkemedelsverkets auktoritet. Vare sig staten eller landstinget ska tillåta humbug och ovetenskap i vården. Det räknar jag med att sjukvårdsministern Gabriel Wikström också står upp för.

Läs gärna DNs artikel i ämnet från tidigare i veckan samt denna intressanta debattartikel i SvD.

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821