september 09, 2023
Arbetsliv

Årets Gyllene Äpplet-priser utdelade

Kunskapsspridning om urinblåsans hälsa och en mobilapp med KBT-övningar för unga belönas med första respektive andra pris i landstingets kunskapstävling Gyllene Äpplet.

Gyllene äppletIdag har jag fått äran att dela ut utmärkelsen Gyllene Äpplet, som är landstingets sätt att belöna medarbetare som bidrar till att vården förbättras och utvecklas.

Förstapriset på 40 000 kronor går i år till Åsa Bäärnhielm, Eva Joelsson-Alm och Karina Walther på Södersjukhuset, som arbetat för att uppmärksamma hur viktigt det är för patientens hälsa att vårdpersonalen har kunskap om urinblåsan. Kunskap om hur man sätter katetrar och om bästa hygienrutiner är viktiga för att undvika skador och vårdrelaterade infektioner, och därmed onödigt lidande för patienterna. Intervju med pristagarna

Anna Starbrink, Karina Walther, Eva Joelsson-Alm och Åsa Bäärnhielm
Här applåderar jag förstapristagarna Karina Walther, Eva Joelsson-Alm och Åsa Bäärnhielm

Andrapriset, som är på 20 000 kronor, går till Fadi Lahdo och Ulla Forsbeck Olsson på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Södertälje. De har utvecklat en mobil-app med ”hemuppgifter” för ungdomar som går i KBT-behandling. KBT via internet blir allt viktigare i psykiatrin och att utnyttja mobilen för att göra hemuppgifterna som man får är förstås klockrent framför allt för unga patienter. Intervju med pristagarna

Mobil-appen Hemuppgiften
Mobil-appen Hemuppgiften

Stort grattis och tack till alla pristagarna för att ni med era goda idéer bidragit till att göra Stockholmsvården ännu bättre!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823