maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Att summera Almedalen…

Det är nästan omöljigt att sammanfatta de intensiva dagarna i Almedalen. Men jag gör ett försök.

Vårddebatten i Almedalen

I ett seminarium som Roche anordnade för att försöka få ihop bild av de stora frågorna i Almedalens vårddebatt fick jag chansen att summera vårddebatten. Jag såg några tydliga linjer i Almedalen.

För det första drar vi alla åt samma håll och vill prata om samma sak. Det är lite knattelag över debattörerna i Almedalen; alla springer efter bollen och vill prata om samma saker. I år har vi pratat om digitalisering och om primärvårdens utveckling. Vi har också nosat på Artificiell Intelligens och pratat om vikten av samverkan.

Anna Nergårdh, som tillvardags är chefläkare i Stockholms läns landsting, arbetar sedan några månader på regeringens uppdrag med att utreda bland annat primärvården. Jag beskrev henne som Almedalens ”it girl”, den hetaste personen i Almedalen när det gäller vårdfrågor. Alla ville prata med Anna och om hennes utredning, så även jag.

Här står jag och sammanfattar vårddebatten i Almedalen tillsammans med Lennart Persson.

Något som vi absolut inte pratade om i Almedalens många seminarier var frågan om vinster i välfärden. Det kändes närmast som en lite obekväm fråga som alla visste finns där och kommer att behöva hanteras, men inte vill riktigt ta tag i den. Ungefär som en mosters exman som av någon anledning fortsätter hänga med på släktfester och skapar oro och förundran. Vad gör han egentligen här och när ska någon säga åt honom att det inte funkar att hålla på så här.

Jag räknar med att den frågan hettar till mer nästa år när valet står för dörren.

MedTech Magazine fångade upp kontentan här.

Liberalerna i Almedalen

Liberalernas partiledare Jan Björklund höll ett lite annorlunda tal som jag tyckt var fint. Han lämnade den traditionella retoriken där samhällsproblem och politiska lösningar staplas på varandra för att istället ge en personlig betraktelse över sitt politiska engagemang, sin ideologiska medvetenhet och sin syn på vårt samhälles utveckling och politikens möjligheter. Du kan se eller läsa talet här.

Bilder från Jan Björklunds tal. Tidigare partiledaren Bengt Westerberg var på plats, liksom jag och Lotta Edholm. Självklart också vår partisekreterare Maria Arnholm. Innan Jan Björklund intog scenen hälsades vi välkomna av Gotlands egen Johan Thomasson.Liberalerna bjöd också in till ett trevligt mingel. Det är inte så ofta som vi får chansen att ses, vi som är aktiva i Liberalerna runt om i landet. Därför kändes det extra roligt att få mingla tillsammans i Almedalen.

Själv bjöd jag också in till ett samtal om välfärden där jag och flera andra från Liberalerna fick chansen att samtala med viktiga aktörer inom svenska hälso- och sjukvård.

Mitt Almedalen

Jag deltog i ett tjugotal olika seminarier, möten och annat under Almedalsdagarna. Framförallt diskuterade jag frågor om modernisering av vården och hur vi kan stärka patienternas ställning.

Många debatter, samtal, möten med människor blev det för mig i Almedalen. Med på bilderna är, förutom jag själv, Joar Forssell som leder LUF, Tina Acketoft, riksdagsledamot från Skåne, Lennart Persson som samtalsledare, statliga utredaren Anna Nergårdh och Lotta Edholm, borgarråd i Stockholm.

 

Lina Nordquist (L) från Uppsala och jag har en duell i Tidningen Nu om konst i vården.
Hur är livet med MS? Det fick jag en viss inblick i när jag besökte MS-lägenheten. Som att gå på mjukt underlag med simfötter på sig….
I ett av många panelsamtal.

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821