Igår ordnade jag ett möte med en grupp engagerade folkpartister som fördjupar sig kring olika vårdfrågor. Temat för mötet var Vård i hemmet. Vår gäst Fredrik Sandlund, som är verksamhetschef för ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) i Långbro Park, berättade om deras arbete och vad styrkorna med denna vårdform är.
ASIH är en fantastisk möjlighet för många svårt sjuka att kunna få vård i hemmet, istället för på sjukhus. Det kan handla om cancerpatienter och andra som drabbas av långvarg sjukdom. Jag föreställer mig att det är en mycket stor livskvalitetsvinst för patienterna att kunna få vara hemma i sin egen miljö bland nära och kära. Men det förutsätter förstås att patienterna själva önskar detta och att anhöriga vill och orkar vara delaktiga i detta. Jag hoppas och tror att verksamheten kommer att växa och utvecklas i Stockholms län. Det är också inriktningen i Framtidsplanen för hälso- och sjukvården i Stockholm.
Med på mötet var också Jessica Eriksson som gav oss inblick i arbetet kring kommunalisering av den basala hemsjukvården (det är något annat än ASIH, nämligen primärvårdens hemservice). Just nu diskuteras om kommunerna kan vill överta ansvaret för detta. Poängen skulle vara att få ett bättre samarbete kring den enskilde patienten som idag kan ha hjälp från både kommunens hemtjänst och landstingets hemsjukvård.

Sir Luke Fildes målning ”The Doctor” från 1887 visar hans äldsta son Philip, som dog i tuberkulos 1877. Bilden av läkaren vid sonens sida blev ett minne förknippat med professionell hängivenhet som inspirerade till målningen. Jag tycker det ger en intressant och talande inblick i sjukvården i den senare delen av 1800-talet. Det finns mycket omtanke i bilden.
I dag är förstås ASIH något helt annat och mycket väl utvecklat.