maj 05, 2024
Nu är semestern slut för min del, men sommarminnena finns kvar. Och sommaren förstås, den är inte slut än på länge. Jag vill dela med mig av ett riktigt bra utflyktstips, väl värt en resa till Avesta i Södra Dalarna. Där ligger det gamla järnverket som fått nytt liv som konsthall.

Det gamla järnverkets ruffiga industrimiljö ramar in samtidskonst på ett sätt som väcker nyfikenhet och inspirerar. Det finns en fast del med bland annat läcker glaskonst av Kjell Engman.

I årets nya utställning Processen blandas samtidskonst och historia som ”skapar en resa i tiden där dåtid, nutid och framtid länkas samman.” 11 svenska och internationella konstnärer har bidragit. Två av mina favoriter är

Hanna Vihriäläs Diana är gjort av små stena uppträdda på tråd:

image

Jens Peterson-Bergers och Olov Ylinänpääs I skogen ibland är ett jättehäftigt interaktivt konstverk där musiken blir en förstärkning av det visuella:

image

Denna sommar har så här långt varit makalöst varm och skön. Helst vill man ju vara vid vatten så igenkänningen är hög i ett av verken i Verket – Veronika Psotkovás Poolen:

avestaart2

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821