juni 06, 2024
Sjukvård & hälsa

Barn är ingen rättighet men alla barn har rättigheter

Äntligen har denna varma juliveckan infunnit sig. Det är Pridevecka och det märks i hela stan. På Liberalernas kansli i landstinget och utanför landstingshuset flaggar vi för Pride, gör det du med! Gör det därför att det vackert och roligt. Gör det också för att visa att du står för alla människors lika värde och för hbt-personers rätt att forma sina liv. Gör det för att visa att störst av allt är kärleken.

Jag skriver idag tillsammans med socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Erica Ullberg om surrogatmoderskap. Läs hela artikeln i Aftonbladet här. I vissa frågor, särskilt de av principiellt stor vikt, är det bra att söka sammarbeten över blockgränsen. Den här frågan handlar ytterst om barns rättigheter, då har jag svårt att kompromissa och är glad över att vi kan enas.

Det är dags att tillåta surrogatmödraskap i Sverige, det är vi båda personligen övertygade om. Men mest brådskande och angeläget är det att säkerställa att de efterlängtade barnen som redan är här, som kommit till genom surrogatmödraskap i andra länder, får samma rättigheter, trygghet och samma bemötande som andra barn.

Samkönade manliga par har ibland surrogatmödraskap som enda alternativ för att bli två juridiska föräldrar. Så länge möjligheten till altruistiskt surrogatmödraskap inte medges i Sverige kan antalet som väljer  surrogatmödraskap utomlands, eller får hjälp av vården utomlands, öka.

Det är också en etisk och ekonomisk aspekt som påverkar vilka par utan en fungerande livmoder som kan bli föräldrar. Den statliga utredningen tar tyvärr inte in det perspektivet.
Det är ingen rättighet att bli förälder, men staten bör heller inte försvåra för människor att förverkliga drömmen om barn.

Vi kräver därför att rättigheter och bemötande för barn som kommit till världen genom surrogatmödraskap ses över omgående. En utredning med tydliga direktiv om att ta fram ett regelverk bör tillsättas snarast. Om detta borde våra partier snarast kunna enas över partigränserna.

Även den som är emot surrogatmödraskap borde vara för att de barn som trots allt blir till får lika rättigheter och en god start i livet. De är barn på samma villkor som andra barn.

Njut av sommaren och flagga för Pride, det ska i varje fall jag göra.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821