oktober 10, 2024
Liberalerna

Barn på flykt – stärk deras rättssäkerhet

Sverige ska ha en human flyktingpolitik som sätter människors skyddsbehov och asylrätten främst. Att säkerställa att människor får sin sak prövad i en individuell och rättssäker process är självklar uppgift för Ett land som vill leva upp till de mänskliga rättigheter. Jag är övertygad om att flyktingpolitiken blir viktig i årets val och det finns mycket som behöver förändras. Inte minst gäller det att stärka barnens situation.  

Människors skyddsbehov ska avgöra om man får stanna eller inte. Den som inte anses ha behov ska inte heller stanna i Sverige. Jag förstår att det finns många människor som lever i stor utsatthet och därför prövar möjligheterna i andra länder, som Sverige. Men det är de som har skyddsbehov som ska ha rätt att stanna här.

Men asylrätten handlar inte bara om att migrationsverket ska fatta ett beslut. Den innebär att man måste få en individuell och rättssäker prövning av sina skyddsskäl. Det gäller alla, inte minst barn. Det bekymrar mig om Sverige inte lever upp till detta tillräckligt väl idag. Det finns all anledning att lyssna till kritiken och agera för att stärka barnens ställning i processen.

Jag menar att vi behöver se över hur asylprocessen fungerar, särskilt för barn och unga. Att allt inte blev bra i samband med att så många människor sökte sig hit hösten 2015 kan nog alla se. Men nu behöver vi kritiskt granska hur väl Sverige lever upp till krav på rättssäkerhet i asylprocessen och vidta åtgärder för att säkra att var och en får sin sak prövad. Det behövs en ordentlig genomgång för att möta den allvarliga kritik som framförts.

Council of Europe  ‪kritiserar Sverige för våra långa väntetiderna som särskilt besvärande för barn och unga. Det måste vare en plågsam tillvaro att sväva i ovisshet om ens framtid i Sverige. Det är därför angeläget att korta handläggningstiderna. Svårigheterna för famljer att återförenas är ett annat område där Sverige inte är tillräcklig bra. Även där kritiserar Europarådet Sverige och uppmanar oss att låta familjer återförenas. Det är lätt att föreställa sig vilka svårläkta sår som trasar sönder barn som håll åtskilda från föräldrar och syskon. Det är inte värdigt Sverige att behandla barn på det sättet. Familjeåterförening är en fråga som Liberalerna drivit på, men tyvärr inte fått gehör för i riksdagen. Kritik tuktas också mot utformningen av Sveriges medicinska ålderskontroller som de menar är alltför trubbiga och borde blir mer multidiciplinära. Där kanske Sverige kan lära av andra länder?

Barn måste betraktas som individer med egna mänskliga rättigheter och egna skyddsskäl. De har också rätt att få sina egna asylskäl prövade. Barnperspektivet måste stärkas i asylprocessen. Barnombudsmannen skriver i en rapport där de intervjuat 600 barn om asylprocessen att deras barnspecifika asylskäl inte kommit fram. Det kan handla om så allvarliga saker som hot om barnäktenskap, risk att tvingas bli barnsoldater i krig, könsstympning och så vidare. Så kan vi inte ha det.

Dessutom pekar Barnombudsmannen på att asylutredningarna inte är barnanpassade och föreslår att barnanpassade utredningsenheter inrättas på Migrationsverket och att barn borde höras av utredare med särskilt barnkompetens. Klokt, tycker jag.

Asylsökande behöver och har rätt till juridiska ombud i asylprocessen. Men kritiken mot kvaliteten på ombudens insatser är stundtals stenhård. Nyligen uppmärksammades hur ett ombud missat att lämna in handlingar i tid vilket gör att individen inte kan få sin sak prövad. Detta är en skandal som verkligen skadar enskilda människor. Det måste granskas seriöst och kvalitetens stärkas. Inte minst viktigt är det när det är barn som är i händerna på juridiska ombud med bristande kompetens och intresse. Det minsta man kan begära är väl att Migrationsverket anmäler de som missköter sig till advokatsamvundet. Det är lätt att hålla med Advokasamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i Ekot den 19 februari i år.

”– Om Migrationsverket, medvetet eller omedvetet, underlåter att informera oss om brister i handläggningen från advokater så är det allvarligt. Detsamma gäller om domstolarna underlåter att berätta för oss att advokater inte kommer in i tid med överklagan till exempel, säger Anne Ramberg.”

Om jag fick önska skulle skyddet för barns mänskliga rättigheter stärkas på en rad punkter i flyktingpolitiken.

 

Liberalernas flyktingpolitik i korthet:

  • Varje människa har rätt att söka asyl
  • Varje människas skyddsskäl avgör om man har rätt att få asyl
  • Ventiler behövs som gör att personer utan asylskäl kan få stanna på grund av ömmande omständigheter
  • EU:s länder ska ha gemensamma asylregler
  • Fler lagliga vägar behövs till EU
  • Fler kvotflyktingar måste få skydd
  • Splittra inte barnfamiljer
  • Korta handläggningstiderna för asylansökningar
  • Obligatorisk samhällsinformation och svenskundervisning under asyltiden
  • Sverige ska tillsammans med EU och FN underlätta återvändandet
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821