oktober 10, 2023
Foto: Benson Kua
Arbetsliv Sjukvård & hälsa

Bättre bemötande av hbt-personer

Inom kort kommer landstinget att anta en särskild hbt-policy. Folkpartiet har länge jobbat för bättre villkor för hbt-personer och ett led i detta är att vi drivit på för att landstinget ska vässa sig när det gäller kunskaper om och bemötandet av homo-, bi- och transsexuella personer.

Syftet med policyn är att tydliggöra hur landstingets verksamheter ska förhålla sig till de berörda personerna. Det bör också uppfattas som en tydlig signal om att vi i Stockholms läns landsting inte accepterar diskriminering eller okunnigt bemötande. Tvärt om i hälso- och sjukvården måste alla känna sig trygga med att de får adekvat vård och ett respektfullt och korrekt bemötande. Min kollega Birgitta Rydberg har varit engagerad för framtagandet av policyn och hon skriver mer om detta på sin egen blogg här.

Till helgen håller Folkpartiet landsmöte och jag förväntar mig att vi då tar ytterligare kliv framåt i arbetet för stärka transpersoners ställning. Regeln om att personer som genomgår könsbyte måste sterilisera sig måste avskaffas. Det anser flera motionärer och de får partistyrelsens stöd för förslaget. Jag ska vara ordförande för det utskott som behandlar dessa frågor inför landsmötets beslut och jag ska med glädje argumentera för att det är dags för en modern och liberal lagstiftning på området. Det är inte rimligt att staten ska avkräva sina medborgare ingrepp i sin kropp för att de ska få möjlighet att få genomföra ett könsbyte. Mer om FP:s landsmöte kan du läsa här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823