juli 07, 2024
EU Sjukvård & hälsa

Bättre förutsättningar för vårdexport

Det är bra att svenska sjukhus erbjuder patienter från andra länder behandling för sina sjukdomar. För patienten kan det vara livsavgörande att få bästa möjliga sjukvård, och för specialisterna i sjukvården är det värdefullt med den erfarenhet man får av att behandla ett större antal patienter. Alla gynnas av en mer gränslös sjukvård.

Tyvärr saknas idag möjligheter för sjukhusen att ta ut ett rimligt pris när de exporterar vårdtjänster, eftersom Försäkringskassan tolkar EU:s regelverk väldigt strikt. Detta problem uppmärksammar jag idag, tillsammans med kollegorna Birgitta Rydberg, Jonas Andersson och Gilbert Tribo, i en debattartikel i Dagens Industri.

Försäkringskassans tolkning är mycket hårdare än i andra EU-länder, vilket ger svenska sjukhus en konkurrensnackdel. På sikt riskerar vi att få sämre möjligheter att utföra viss högspecialiserad vård i Sverige. Det är varken bra för svensk sjukvård eller för svenska skattebetalare och patienter.

Därför måste Försäkringskassan tillåta sjukhusen att ta ut ett rimligt pris för att täcka sina kostnader. Om inte Försäkringskassan tänker om måste regeringen ingripa – vi har inte råd att säga nej till de möjligheter som vårdexporten innebär!

Även Birgitta Rydberg bloggar om detta.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821