Måltidsutredningen finns nu upptryckt. Mat och måltider i vården ska hålla hög kvalitet. Nya sjukhuskök och bättre måltidsupplevelser, är några ingredienser.
För två år sedan tog jag initiativ till en omfattande måltidsutredning i Stockholms läns landsting. Det var något nytt. Tidigare hade man talat om kost och gjort utredningar kring näringsvärden, livsmedelssäkerhet mer mera. Idag har vi ett betydligt bredare perspektiv där hela måltiden med sina olika beståndsdelar lyfts fram.
Vi har formulerat en vision som ska gälla för mat och måltider i vården:
År 2016 serveras alla patienter, inom Stockholms läns landsting en god
smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov,
önskemål och preferenser för att de ska få en positiv måltidsupplevelse.
Maten serveras i en stimulerande måltidsmiljö och det finns tillgång till
mat dygnet runt. Närstående och medföljande ska kunna köpa varm
mat dygnet runt.
För att leva upp till visionen har nu alla sjukhus och andra vårdorganisationer inom landstinget i uppdrag att forma sitt arbete med mat och måltider så att det blir möjligt. Södersjukhuset har redan beslutat att skapa ett eget tillagningskök och tagit hjälp av stjärnkocken Markus Aujalay. Nya Karolinska Sjukhuset i Solna får också ett eget tillagningskök. Övriga sjukhus och psykiatri- och geriatrikverksamheterna fortsätter jobba med frågorna och återkommer framöver med sina egna lösningar.
Förutom själva matproduktionen måste alla också tänka igenom hur måltiderna ska bli en positiv upplevelser för patienterna. I utredningen lyfter man fram FAMM – målitidens fem aspekter, som är styrsystemen, rummet, mötet, produkten, stämningen. Famm har utvecklats av Inga-Britt Gustafsson, professor i måltidskunskap, numera emerita. De tär en bra utgångspunkt för att skapa en bra måltid.
Måltidsutredningen finns förstås på landstingets hemsida också, men inte lika fint formgiven.