september 09, 2023

Igår besökte jag, tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag, flera betydelsefulla verksamheter i Tensta. Först besökte vi Tensta konsthall. Där chefen Maria Lind tog emot och berättade om konsthallens verksamhet. Just nu pågår en utställning där Hinrich Sachs projekt om barn och populärkultur med utgångspunkt i Sesame Street – Kami, Khokha, Bert och Ernie (världsarv). Bland annat kan man se den nya karaktär som tagit form genom ett samarbete med barnen i Askebyskolan i Rinkeby. En fin morotsaktig docka har tagit plats bland kakmonstret och de andra vännerna från Sesame Street.

Den nya Stockholmskaraktären i Sesame Street.
Kakmonstret tog emot oss på Tensta konsthall.

Vi fick också information om det viktiga arbete som lanstingets hälsopedagoger utför. Samt en hel del kunskap om vårt mångfaldsarbete, innan vi gick vidare till Tensta vårdcentral där vi fick möta verksamhetschefen och flera medarbetare som kunde berätta om vårdcentralens arbete i Tensta. Det kändes också viktigt att Erik Ullenhag fick bra information om hur vi arbetar med rekrytering av personal, och då särskilt specialistläkare som hos oss kan erbjudas provtjänstgöring med lön och handledare. Denna provtjänstgöring är helt nödvändig för att de ska få ut sina svenska legitimationer och kunna bli verksamma i vårt sjukvårdssystem.

Besök på Tensta Vårdcentral. Erik Ullenhag, jag och verksamhetschefen Carola Schäfer.

Sedan drog vi vidare till Folktandvården. Där träffade vi både Folktandvårdens VD Ann- Charlotte Frank Lindgren och verksamhetschefe Kristina Viira samt flera medarbetere som berättade om sitt arbete för tandhälsan hos befolkningen i Tensta, där förutsättningarna på många sätt är annorlunda jämfört med andra delar av länet. Det är viktigt att se de stora skillnader som finns mellan olika områden i länet. En annan tanke med besöket hos just Folktandvården är att det är en mycket interntionellt präglad verksamhet, om man ser till personalsammanstätningen. Knappt hälften av tandläkarna har sin bakgrund i annat land än Sverige och nästan samma förhållande gäller för tandsköterskor och tandhygienister.

Hos Folktandvården i Tensta mötte vi både verksamhetens chefer och medarbetare.

Det är alltid intressant att besöka verksamheter och samtala med medarbetare. Ibland blir intrycken många och tar en stund att smälta. Jag hoppas och tror att Erik  fick med sig lite nya perspektiv och fördjupade kunskaper om både vårt mångfaldsarbete i landstinget och några viktiga frågeställningar om hälsoläget i en stadsdel.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823