september 09, 2023

Ikväll har jag besökt Nya Karolinska sjukhuset som snart öppnas för de första patienterna. Få har nog missat medias larmrapporter. Men på sjukhuset pågår ett metodiskt förberedelsearbete med patientsäkerhet i fokus.

Jag är imponerad av medarbetarnas engagemang och det gedigna förberedelsearbetet som pågått länge och nu är inne i sin intensiva slutfas. På söndag planeras de första patienterna flyttas över till det det nya sjukhuset. 

Patientsäkerheten är i fokus när de sista detaljerna justeras. Det är också huvudbudskapet från sjukhusets ansvariga – patientsäkerheten sätts främst!

Jag är övertygad om att sjukhuset kommer att bidra till vårens utveckling och vars betydelsefullt för många svårt sjuka. Men jag är lika övertygad om att den förändringsprocess som nu pågår innebär en kraftansträngning för medarbetarna. Är det något ett högspecialiserat universitetssjukhus är redo att möta varje dag så är det akuta händelser, och sådana kommer säkert att uppstå när en såhär stor förändring genomförs. Framför oss ligger fantastiska möjligheter till medicinsk utveckling.

Jag lyssnade bland andra på Boubou Hallberg som ansvarar för de sjuka små barnen i neonatalvården. Han beskrev de stora förbättringar för hans patienter som det nya sjukhuset ger. Som lekman har jag tänkt att själva flytten av svårt sjuka barn är något komplicerat och ovanligt men för medarbetarna här är det en vanlig arbetsuppgift som hör till när man arbetar  på ett högspecialiserat sjukhus som tar emot patienter inte bara frpn Stockholm utan från hela landet och ibland från världen utanför. 1 advent får de nytta av sin erfarenhet på området för då är det barnsjukvården som tar plats i huset.

Bilder: På bilden ovan ser du ett intensivvårdsrum. Nedan exempel på konst, häftig utsikt och jag själv i intensivt samtal.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823