april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Besök på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset

Tiden går och jag ligger lite efter med bloggandet. Men jag vill ändå berätta för er om de besök jag gjorde för en tids sedan på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset. För ett par veckor sedan var jag där inte mindre än vid två tillfällen för att lära mer om verksamheten och få inblick i barnsjukvårdens vardag. Det blev två mycket givande besök.

20130422-104224.jpgFörst var jag där söndagen som avslutade påsklovet. Efter att jag bytt om till landstingets arbetskläder fick jag följa läkarna Josephine Haas och Ulrika Käck på barnakuten. Det blev en intressant eftermiddag och kväll där jag fick möta patienter och deras föräldrar och se hur vardagen ter sig för läkare och sjuksköterskor på Sachsska. Det blev en förvånansvärt lugn kväll, vilket överraskade oss alla. De erfarna medarbetarna förutspådde ett stort tryck på akuten med tanke på att många familjer kom tillbaka till stan från sina påsklov och det alltid brukar bli mer tryck framåt kvällarna. Men så blev det inte riktigt. Även om jag gärna hade sett och känt hur det det kan vara när trycket är stort (vilket det ju som bekant ofta är) så fick jag nu istället möjlighet att i lite mer lugn takt se och uppleva jobbet på akuten. Jag fick också tillfälle att tala lite mer med medarbetarna.

Men tro inte att det bara var lugn och ro. Självklart fanns det sjuka barn som behövde sjukhus vård på akuten. Årets RS-virusperiod går mot sitt slut med några små barn som hade det riktigt jobbigt fick jag träffa och barn som råkat ut för annat också. Ett kort besök på neonatalavdelningen hanns också med där en ny liten människa skulle skrivas in, som kom från Huddinge sjukhus.

På onsdagen kom jag tillbaka till Sachsska för att lära mig mer. Nu var programmet annorlunda. Jag fick jag en intressant genomgång av hur sjukhusets verksamhet fungerar. Inte minst frågan om kompetensförsörjning och bemanning gav mycket att fundera på. De som informerade om verksamheten ut olika aspekter var Eva Berggren Broström, akutenchefen Malin Ryd Rinder och chefen för Ungdomsenheten Pia Jakobsson Kruse. Det heter ju Sachsska barn- och ungdomssjukhuset som en markering att här är inte bara de små barnen välkomna. Även ungdomarna upp till 18 år hör hemma på sjukhuset och att ge även dem ett gott bemötande är en självklarhet.

Eftersom jag är särskilt intresserad av kvalitetsarbetet var det mycket intressant att hör om hur det arbetet fungerar på Sachsska, liksom om arbetet  med föräldrainflytade. Vårdutvecklaren Janet Mattsson och Jessica Schiött som är vårdenhetschef höll i detta block. De kunde bland annat berätta om det strukturerade kvalitetsarbetet som bidrar till utveckling och förbättring genom att medarbetarna uppmuntras att lämna avvikelserapporter. Jag lärde mig också att barn kan förberedas för besök på sjukhuset genom Björnwebben.

Ett spännande inslag under eftermiddagen var att Erik Borgström tog med mig till en så kallad CEPS-övning genomfördes. Uppdraget till medarbetarna var att samarbete i team för att rädda livet på en liten nyfödd människa. Man kan beskriva det som en vårdsimulator, där allt är på riktigt och teamet måste göra rätt och jobba snabbt, men där patienten är en docka. Det var verkligen häftigt att se. De jobbade snabbt och med tydligt ledarskap kring det lilla barnet. Och fast jag visste att det var en docka kände jag hur min egen puls steg och jag blev riktigt stressad. Skulle de klara att rädda barnet? Ja, de lyckades! Vilken lättnad.

Jag fick också besöka neonatalavdelningarna där neonatalchefen Pär Ansved  och hans medarbetare tog emot och berättade om sin verksamhet. Jag fick också tillfälle att träffa några föräldrar och barn på avdelningarna. Det är tyvärr så att på en av avdelningarna finns det inte utrymme för föräldrarna att bo tillsammans med sina barn. Det känns inte modernt och bra. Från sjukhusets sida försöker man hitta lösningar på detta men det är inte så enkelt eftersom det handlar om att få loss större lokaler för verksamheten. På sikt blir det ju en stor om- och tillbyggnad och då går det säkert att lösa, men det vill man ju inte vänta på. Därför vrider man och vänder på alla möjligheter att ordna detta inom befintliga byggnaden.
20130422-104322.jpg

20130422-104335.jpg

20130422-104349.jpg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823