september 09, 2021
Blandat

Bort med RUT med V&co

Ett par saker har blivit tydliga idag;

1. Om V, S och Mp får bestämma avskaffar de RUT-avdraget. Detta trots att MP och tunga namn inom S sagt sig vilja ha kvar och utveckla systemet. (DN och Svd skriver om detta) 

2. När oppositionen ska komma överens är det på V:s villkor. Nu visar det sig bli precis så illa som jag befarat. För att S, V och MP ska komma överens krävs en vänstervridning för S och MP. Jag förstår att Mona inledningsvis ville ha ett samarbete enbart med Miljöpartiet. Det var en klok inriktning eftersom det skulle ge S ett bra skäl att förnya sig och söka sig mot mitten. Nu har Sahlin, av sina partikamrater, tvingats till politiskt flirtande med V:s Lars Ohly. Han har dock inga ambitioner att vare sig förnya sin politik eller att komma överens med övriga oppositionen. Det innebär naturligtvis att varje gemensamt ställningstagande måste bli en sväng vänsterut för såväl MP som S. Socialdemokratiska partiet har satt sin partiledare i klistret och jag skulle inte bli förvånad om det så småningom kommer att skuldebelägga henne för vänstervridningen som de själva framtvingat. 

Beskedet om RUT-avdragets avskaffande vid ett maktskifte är ett dystert besked, framförallt till några tusen lågutbildade kvinnor, ofta med invandrarbakgrund, som fått jobb i den hushållsnära tjänstesektorn under senare år. Många av dem står – om olyckan är framme – inför en dyster framtid utan jobb. De är de verkliga förlorarna med oppositionens politik.

Andra bloggare: Olov Lindquist, Rasmus Jonlund

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1729