maj 05, 2024
Kultur

C och kulturpolitiken

Idag skriver jag och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (även hon FP) ett svar på Centerpartisterna Bosse Anderssons och Per Lodenius underliga påhopp i Svenska Dagbladet för några dagar sedan.

Centerpartiet driver tydligen på för mer kultur i länet vilket sannerligen inte märkts i landstinget. Bosse sitter i landstingets kulturnämnd och han och hans parti är så välkomna att driva på för satsningar på kulturen. Så har de dock inte hittills agerat när jag och FP hela tiden får kämpa för varje kronor till kulturen. En kamp som förövrigt går tämligen bra. Vi har under min och min företrädares tid som liberala ordförande i kulturnämnden lyckats öka kulturbudgeten varje år. Inte tack vara, men trots den (för att uttrycka det försiktigt) sparsmakade centerpartistiska kulturpolitiken.

När det kommer till Centerpartiets önskan om att samverka blir det ju nästan komiskt. Vore det inte trovärdigare, om man nu begriper ordet ”samverkan”, att istället för gå till kulturpolitisk attack försöka formulera några goda sakliga argument för sin sak och använda dessa i en dialog kring den kulturpolitiska utvecklingen. Samverkan funkar kanske inte så bra om någon skriker och bråkar för att få den andra parten att göra som man kräver.  

Av Centerpartisternas artikel kan man få intrycket att staten ordnat guldregn över kultursamverkande regioner. Det är inte sant, vilket bland annat visas av SKL:s nyligen presenterade forskningsantologi Under konstruktion . Det var inte heller syftet, tvärt om har jag uppfattat tydiga besked från staten att modellen inte handlar om nya pengar in i systemet, men väl en möjlighet att fördjupa samverkan regionalt i områden där det passar. I värsta fall försöker C-skribenterna att vilseleda läsarna, i bästa fall är de bara okunniga.

Jag vill gärna ha ett fördjupat samarbete med kommunerna runt om i länet och har tagit initiativ i den riktningen. Men det måste handla om konkreta kulturpolitiska frågor. Och samverkan måste bygga på att parterna vill samverka.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821